Video: 'Zadel Afrika niet op met ons overproductieprobleem'
In een gezamenlijke verklaring roepen vertegenwoordigers van verschillende Afrikaanse en Europese organisaties – waartoe ook de DDB en de NMV behoren – op tot een betere balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt om eerlijke omstandigheden voor de boeren in Afrika te garanderen.
EU-melk goedkoper dan Afrikaanse
De huidige Europese focus op export zou een rampzalig gevolg hebben voor de lokale melkveehouders in Afrika. Sinds 2016 groeide de export van mager melkpoeder naar Afrika met 24 procent. „Honderdduizenden families in Afrika verdienen hun brood met melkproductie en –verwerking”, zegt Christian Dovonou van Dierenartsen Zonder Grenzen. „Goedkope importen vanuit de EU brengen die familiebedrijven nu in gevaar. De melk vanuit Europa, aangelengd met plantaardige vetten, is 30 procent goedkoper dan de lokaal geproduceerde melk en verhindert daarmee de ontwikkeling van de lokale melkveehouderij.”
Volgens de organisatoren van het protest zou het ook voor de Europese melkveehouders beter zijn om de productie te verminderen. „Melkveehouders is verteld dat export in een post-quotum tijdperk veel kansen zou bieden. In werkelijkheid zijn de prijzen in Europa gemiddeld 10 cent lager dan de kostprijs. Ook de Europese melkveehouder profiteert niet van de goedkope, extra export.”
Ook DDB-voorzitter Sieta van Keimpema was aanwezig tijdens de 'solidariteitsactie' in Brussel. „Ik denk dat onze melkverwerkers, vooral die vooraanstaan als ze de boeren allerlei zaken op willen leggen qua klimaat, zich heel snel moeten bedenken dat ze hiermee stoppen. Want juist Nederland is een van de grootste exporteurs van met palmolie aangelengde melkpoeders naar Afrika”, aldus Van Keimpema.
Streven naar kostendekkende vergoeding
De EMB wil als oplossing een instrument dat snel inspeelt op dreigende lagere melkprijzen, waarna Europese melkveehouders tegen een vergoeding vrijwillig minder melk zouden kunnen produceren. Voorzitter Erwin Schöpges van de EMB: „We kunnen Afrika niet opzadelen met het Europese probleem van overproductie. Als melkveehouder wil ik kostendekkende vergoedingen voor mijn melk, zodat ik niet langer afhankelijk ben van directe betalingen vanuit de Europese Unie. Die directe betalingen zijn naar mijn mening verkapte exportsubsidies, waar derde wereldlanden last van hebben.”
De Afrikaanse boeren zijn overigens niet geheel tegen een import van Europese zuivelproducten. De vraag naar zuivelproducten in het continent is immers veel groter dan de melkveehouders op dit moment kunnen produceren.