Biestmanagementsysteem moet zorgen voor gezonder jongvee
Dat zegt Jurgen Verheijen van Quality Calf. Als hulpmiddel daarvoor distribueert zijn bedrijf het ‘Store&Thaw biestmanagementsysteem’. Volgens Verheijen gaat op veel bedrijven nog een boel mis omtrent het biestmanagement. „Het kiemgetal in ingevroren biest is vaak vele malen te hoog en het bevat vele ongewenste bacteriën en virussen.”
Het biestmanagementsysteem kan biest pasteuriseren, door het 60 minuten lang op exact 60 graden te houden. „Op die temperatuur blijven de belangrijke immunoglobulinen behouden, terwijl een boel schadelijke potentiële ziekteverwekkers uit de biest verdwijnen”, vertelt de kalveropfokadviseur. „Wanneer de biest later nodig is, zorgt het apparaat ervoor dat bevroren biest in 15 tot 20 minuten met de juiste temperatuur beschikbaar is.”
Het hulpmiddel zou volgens Verheijen helpen bij het creëren van een gezonde veestapel. „De basis voor een gezonde melkkoe leg je – onder andere met gezonde biest – in de eerste zes levensweken. In de melkgeitenhouderij werkt al 70 procent van de veehouders met een vergelijkbaar biestmanagementsysteem. In de melkveehouderij is nog een boel te winnen.”