Jerseys geven niet minder vertrapping
Het onderzoek is verricht binnen het project Amzaing Grazing. Daarbij is gekeken naar het effect van het aantal stappen in de wei. Uit Iers onderzoek was al gebleken dat er bij stilstaande koeien geen verschil is in hoefdruk tussen Holstein of Jersey. Er is een nauwe relatie tussen hoefoppervlakte en gewicht; per vierkante centimeter is de druk gemiddeld even groot.
Bij stilstaande koeien loopt de hoefdruk grofweg uiteen van 1,5 tot 3,0 bar, afhankelijk van het diergewicht en de oppervlakte van de hoef. Als een koe loopt, zet ze zich af tegen de bodem. Dan neemt de druk tijdelijk toe, tot wel twee keer zoveel. Een koe van 600 kilo drukt zo met elke stap de bovenste laag van de bodem in elkaar.
In de Amazing Grazing-beweidingsproeven op de Dairy Campus zetten de Holsteinkoeien gemiddeld bijna 20.000 stappen per weidedag (krap 8 uur). Daarbij was het aantal stappen bij roterend standweiden en stripgrazen nagenoeg gelijk. Op Zegveld graasden de koeien ’s nachts ruim 12 uur. Vooral bij kurzrasen was het aantal stappen hoger dan op de Dairy Campus. Jersey koeien maakten bij het 'kurzrasen' gemiddeld een derde meer stappen dan de HF-koeien.
'Kleine hapjes en kleine stapjes'
Dat beeld herkent ook Aldert Lozeman (45), die in het oosten van Frankrijk biologisch boert. De zelfkazer heeft zijn Fries-Hollandse veestapel recent uitgebreid met een kleine 20 Jerseys. „In de wei lopen ze meer, ze grazen met kleinere hapjes en ze zetten kleinere stapjes”, ervaart hij. „Aan het voerhek staan ze ook langer, ze pakken steeds kleine plukjes hooi.”
Veebezetting
De totale betreding hangt volgens onderzoekster Nyncke Hoekstra behalve van het aantal stappen uiteraard af van de veebezetting en de verblijftijd in de wei. De verdeling van de betreding over de wei is bovendien zeer wisselend. Perceelsingangen, drinkplekken en schuilplekken krijgen een bovengemiddeld aantal stappen te verwerken. Door slim te weiden kun je vertrapping binnen de perken houden, is het advies. 'Probeer rekening te houden met de vochttoestand van de bodem. Loop zelf door het perceel en doe de hakkenproef. Als je jezelf kunt vertrappen dan doen de koeien dat ook. Denk bij de inrichting van percelen aan meerdere in- en uitgangen.'
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Aldert Lozeman
Bron: Verantwoorde Veehouderij