Journalist RTL: ‘Wij zijn er niet om positieve verhalen te brengen’

Het artikel, en dan met name de kop en intro, wekt de indruk dat de hoge kalversterfte op de 1.200 bedrijven vrijwel geheel is te wijten aan een slechte verzorging. Maar er zijn toch meerdere oorzaken en die kun je toch niet allemaal toeschrijven aan een slechte verzorging?
„Er zijn zeker meerdere oorzaken. En die zijn ook niet allemaal toe te schrijven aan een slechte verzorging. Maar op een heel aantal van deze bedrijven is dat wel het geval. Dat blijkt ook uit studies van Wageningen UR. Over de stijl van een artikel kun je van mening verschillen. Ik wil niet in discussie over hoe wij artikelen opbouwen."
Waarom wordt er geen uitsplitsing gemaakt tussen doodgeboorte en sterfte na geboorte? Doodgeboren kalveren kun je toch niet onder de noemer ‘slechte verzorging’ schuiven?
„Klopt. Maar uit de cijfers valt niet te zien of het werkelijk om doodgeboorte gaat of niet. Het gaat om niet-geoormerkte kalveren. Dit kunnen ook kalveren zijn die vlak na de geboorte doodgegaan zijn, en dus nog geen oormerk in gehad hebben. Hier kan ook slecht management aan ten grondslag liggen."
Beelden spelen op emotie. Waarom zijn er bij het artikel geen foto’s getoond van kalveren die wel goed verzorgd worden?
„Wij hebben ons puur gebaseerd op de feiten en de beelden die daarbij horen. Daarnaast toonden we in de uitzending op TV wel beelden van een veehouder waar de kalveren er goed verzorgd bij lopen."
Uit de gepubliceerde artikelen blijkt dat jullie de sector vaak negatief in het nieuws brengen. Waarom zien we zo weinig positief nieuws?
„Als onderzoeksjournalist ben je er in eerste instantie niet om dingen uit te zoeken die goed gaan en positieve verhalen te brengen. Zo werkt dat nu eenmaal in de journalistiek. Maar dat betekent niet dat we nooit positief nieuws brengen. Ook wij geven aandacht aan bijvoorbeeld de ‘koeiendans’."
Beseffen jullie ook wat de uitwerking van negatief nieuws is op de sector?
„Zeker. Het is beslist niet onze bedoeling om de sector in zijn geheel als negatief te bestempelen. Maar dat betekent niet dat we misstanden niet aan de kaak mogen stellen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het gaat ook hier heel specifiek over de bedrijven waar echt wat mis is. Het verbaast ons dan ook dat veehouders die het wel goed voor elkaar hebben toch massaal reageren. De agrarische sector springt er wat dat betreft wel uit. Zij voelen zich snel als sector in zijn geheel aangesproken terwijl het een deel van de veehouders betreft."