‘Helft van drinkwater heeft smaakafwijking’

Bijna de helft van de ingestuurde monsters valt niet binnen de streefwaardes voor hardheid. Een kwart van de monsters vertoont een afwijkende pH. Ongeveer 10 procent bevat een te hoog ijzergehalte. De laatste jaren wijken de pH-waardes minder af, maar de hardheid en het hoge ijzergehalte blijven een structureel probleem, aldus Eurofins.
Volgens het laboratorium tast structurele afwijking de smakelijkheid van het water aan, omdat deze sterk is gerelateerd aan de pH, hardheid en ijzer. „Dit heeft tot gevolg dat melkkoeien minder zullen drinken. Schoon drinkwater is belangrijk voor een goede melkproductie. Melk bestaat voor 88 procent uit water. Voor elke liter melk heeft een koe drie liter water nodig. Dus als een koe minder drinkt, is er ook minder water beschikbaar voor de omzetting naar melk.”
Andere problemen
Naast de verminderde wateropnames wijst Eurofins ook op andere problemen die een afwijkende pH en ijzer geven. Een te hoge pH kan zorgen voor spijsverteringsproblemen. Het heeft een laxerend effect, waardoor er meer water wordt afgescheiden via de mest dan gebruikt kan worden voor de omzetting naar melk. Een te lage pH zorgt voor sterkt verzuurd water en dat kan leiden tot pensverzuring.
Een te laag ijzer gehalte kan resulteren in ijzertekort in de koe met als gevolg diarree en een verminderde opname van andere elementen, zoals koper en zink. Ook zorgt een te hoog ijzergehalte sneller voor roest en aanslag in de leidingen.
Oplossingen
Veehouders die te maken hebben met een te hoge pH in het drinkwater, adviseert Eurofins om een pH verlagend product toe te voegen aan het water. Om iets aan de hardheid van het water te doen, kan een waterontharder een oplossing bieden, al waarschuwt het laboratorium voor het feit dat deze ook andere, goede mineralen uit het water filtert. Als derde tip noemt Eurofins het beluchten van het water door middel van een filter. „Hierdoor gaat het ijzer ‘vlokken’ en kan het ijzer uit het water gefilterd worden.”