NMV zet vraagtekens bij cijfers en berichtgeving kalversterfte
RTL nieuws publiceerde een kritisch stuk, waarin gesteld werd dat de kalverensterfte in de melkveehouderij erg hoog is. NMV betwijfelt deze cijfers en heeft het onderliggende rapport opgevraagd. Dit om na te gaan of de cijfers juist geïnterpreteerd zijn en hoe de stellingname tot stand gekomen is. Volgens de vakbond blijkt uit monitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren dat de kalverensterfte juist afneemt.
Natuurlijke sterftecijfer eruit filteren
De NMV is het volstrekt oneens met de suggestie in het artikel dat alle sterfte op een boerenbedrijf door nalatigheid van de boer komt. „Dat is natuurlijk niet zo. Om tot een correcte weergave te komen zou je het natuurlijke sterftecijfer eruit moeten filteren. Ook is NMV benieuwd hoe het gemiddelde is berekend. Er kan op bepaalde bedrijven sprake zijn van een besmettelijke dierziekte, waardoor het sterftecijfer tijdelijk erg hoog is. Deze extremen worden er normaliter buiten gehouden omdat het een vertekend beeld van het gros van de sector schetst.” De vakbond vraagt zich af of dat hier ook gedaan is.
‘Omvang bedrijf drogreden’
Ook vindt de NMV het argument dat kalveren slecht verzorgd worden, omdat boeren maar 80 koeien aankunnen, ‘kant nog wal raken’. „Juist bedrijven die wat groter zijn maken doorgaans gebruik van externe arbeidskrachten, waardoor er vaak meer ruimte is om de kalverenopfok te specialiseren. Aangezien dit al een drogredenering is, denken wij dat het verstandig is het rapport met cijfers eerst eens goed tegen het licht te houden of er nog meer verkeerde aannames gedaan zijn.”
‘Cijfers eerst verifiëren’
Richting alle media roept de NMV op om eerst de cijfers te verifiëren, alvorens ze te publiceren. Daarbij refereert de boerenorganisatie aan de I&R-affaire. „Dit werd groot in de pers uitgemeten. Dat het uiteindelijk om 0,7% tweelingen ging in twee maanden tijd, kon de imagoschade niet meer terugdraaien.”