Column: Nieuwe uitdaging op bedrijf met minder koeien en hogere productie

Er is weer veel gebeurd de afgelopen tijd en er staan flink wat veranderingen te wachten. In mijn vorige blog heb ik benoemd dat we een pittige tijd rond om het insemineren hadden. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een lager percentage drachtige koeien. We hebben 78 procent drachtig gekregen in de plaats van de beoogde 90 procent. We kunnen dit jaar dus maar heel selectief een aantal slechtere koeien uitselecteren. Waarschijnlijk komen er ook een paar koeien van het andere bedrijf van de eigenaar naar ons toe, om het tekort aan koeien aan te vullen.
De productie daarentegen kunnen we goed op pijl houden. We voeren nog steeds volop gras, doordat we volop konden blijven irrigeren. Aanvullend krijgen de koeien maar twee kilo tarwe bij. De koeien produceren momenteel ongeveer 18 liter per koe per dag, op 240 dagen in lactatie.
Liesbreuk
Afgelopen tijd was mijn gezondheid iets minder. Ik kreeg een liesbreuk. Gelukkig kon ik hier snel aan geholpen worden. Doordat ik verzekerd ben, kan je hier naar een privé ziekenhuis en sneller geholpen worden. Dat scheelde mij in ieder geval vier maand aan wachttijd. Ik heb de operatie een paar weken voor mijn vakantie naar Nederland gepland zodat ik 5 weken hersteltijd zou hebben. Op 1 april zit mijn vakantie er weer op en moet ik weer vol gas aan de slag. In mei word het weer druk omdat we dan alle koeien weer droog gaan zetten.
Het mooie is ook dat een vriend van mij in december voor zes weken langs kwam en binnen twee weken aangaf langer te willen blijven. Omdat er net personeel weg ging, kwam dit goed uit en is hij blijven werken. Nu wordt het nog mooier en wil hij nog een jaar blijven. Geen agrarische achtergrond maar toch zijn draai vinden op een melkveebedrijf. Hij vindt het prachtig, en ik vind het ook erg fijn dat ik niet alleen in huis zit elke avond.
Nieuwe baan
Het einde van het melkseizoen komt dichterbij. Op 31 mei sluiten we het seizoen weer af en op 1 juni begint het nieuwe seizoen. Dit jaar betekent dat voor mij een compleet nieuwe start. Ik ga verhuizen en van baas en bedrijf wisselen. Ik heb een baan aangeboden gekregen als manager bij een bedrijf iets verder naar het zuiden, ongeveer 80 kilometer verderop. Op het bedrijf waar ik nu zit zijn er voor mij geen doorgroeimogelijkheden en ik ben wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dus dat past heel mooi. Minder koeien, ongeveer 700, en een ‘nog’ hogere productie. Ze melken in een 60 stands Delaval draaimelkstal en hebben twee afkalfmomenten per jaar; in het voorjaar en in het najaar. Zodoende melken ze ook in de winter, dit spreidt de arbeidspieken door het jaar heen en geeft meer rust in het voorjaar. Ze zochten iemand die hoogproductieve koeien kan managen en met de Nederlandse kijk en ervaring op voeding, dachten ze dat ik daar wel eens geschikt voor zou kunnen zijn. Na gesprekken klikte het ook goed en teken ik volgende week mijn nieuwe contract voor hen.
Ik ben heel benieuwd hoe het de komende tijd gaat lopen, in de volgende blog ga ik meer vertellen over de overgang en het nieuwe bedrijf.
Gegroet.