Sensor verbetert mogelijk nauwkeurigheid stikstof leverend vermogen
Het stikstofleverend vermogen bij de bodemanalyse is volgens de onderzoekers van de nieuwe sensor slechts een grove inschatting van de werkelijk beschikbare hoeveelheid stikstof. Met de sensor moet die nauwkeurigheid flink verbeteren. De hoeveelheid nitraat, die de sensor meet, benadert de totale hoeveelheid minerale stikstof in de grond, aangezien de hoeveelheid ammonia in het vocht in de grond over het algemeen laag is.
Alleen meten bij voldoende vocht
De sensor meet alleen betrouwbare data bij een voldoende hoog vochtgehalte in de grond. Daardoor waren de meetdata van afgelopen zomer in eerste instantie slecht bruikbaar. Later in het seizoen, toen de grond weer vochtig werd, produceerde het apparaat wél nuttige data. Een aantal dagen na de eerste regenbuien nam het nitraatgehalte in de grond al toe. Even later daalde die concentratie, toen het gras op het land weer begon te groeien.
Volgens de onderzoekers bieden de eerste resultaten perspectief. De nitraatsensor lijkt de actuele mineralisatie van stikstof in het wortelmilieu van gras te kunnen monitoren. De daggemiddelde waarden geven een goed beeld van de plant-beschikbare hoeveelheid nitraat en zijn mogelijk van waarde voor verfijning van het stikstofbemestingsadvies en het schatten van het stikstofgehalte in gras.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Verantwoorde Veehouderij