MilkBE nieuwe Belgische brancheorganisatie voor zuivelketen
In MilkBE participeren behalve de Confederatie van de Zuivelindustrie (de Belgische NZO) drie landbouworganisaties: de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de Waalse organisatie FWA.
Een van de belangrijkste prioriteiten van MilkBE is een verdere verduurzaming van de zuivelsector. Daarnaast staan kwaliteit en voedselveiligheid hoog op de agenda, alsmede de relatie tussen de zuivelindustrie en de melkproducenten. Samenwerking tussen de partijen moet leiden tot een verdere versterking van de zuivelketen.
Jarenlange samenwerking
De genoemde landbouworganisaties en de zuivelindustrie werken al tientallen jaren nauw samen. Zo werden 50 jaar geleden al comités opgericht voor de bepaling van de melkkwaliteit en -samenstelling. Eind jaren 90 werd Integrale Kwaliteitszorg Melk ontwikkeld, de Belgische evenknie van KKM. In 2006 zag vervolgens de Nationale Interprofessionele Zuivelcommissie het levenslicht. Het meest recente gezamenlijke wapenfeit is de landelijke uitrol van een systeem voor duurzaamheidsmonitoring.
Een upgrade van de duurzaamheidsmonitor (naar versie 3.0) wordt één van de eerste agendapunten van de nieuwe brancheorganisatie. Maar ook het hoofd bieden aan sanitaire risico’s, bijvoorbeeld botulisme, staat hoog op het prioriteitenlijstje.
„Met MilkBE kunnen wij op korte termijn twee programma’s waaruit de overheid zich terugtrekt, voortzetten met de gehele zuivelketen”, citeert Vilt Dirk Van de Keere, melkveehouder en kersvers voorzitter van MilkBE. Daarbij gaat het over de monitoring van melk op eventuele vervuilende stoffen, en om het verzekeren van de waarde van de melk in geval een melkveebedrijf wordt getroffen door botulisme. „Zonder MilkBE zouden deze waardevolle programma’s moeten worden stopgezet”, zegt Van de Keere. Op termijn zullen ook nieuwe programma’s worden gelanceerd.
Bescheiden budget
In Frankrijk en Nederland zijn ZuivelNL en CNIEL uitgegroeid tot grote organisaties met grote budgetten. De Belgische organisatie begint relatief bescheiden. Zowel producenten als verwerkers dragen 0,8 eurocent bij per 100 liter melk. MilkBE start daardoor met een budget van slechts 3 ton. Volgens Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, is het niet de bedoeling om de melkveehouders op kosten te jagen. „Wij zetten twee programma’s voort die in het Sanitair Fonds worden stopgezet. De bijdrage die eerst aan het fonds werd betaald, komt nu bij MilkBE terecht.”