ABZ groeit in rundveesector door maatwerkvoeders
Dat vertelt algemeen directeur Marcel Roordink. ABZ Diervoeders (met fabrieken in Stroobos, Markelo, Nijkerk, Leusden en Eindhoven) legt zich onder het motto 'elke boer z'n eigen voer' steeds meer toe op bedrijfsspecifieke recepturen. „Vooral in de melkvee- en geitenhouderij, en voor zeugen en biggen”, geeft Roordink aan. ABZ heeft maar liefst 3.000 verschillende recepturen, veel meer dan dat er klanten zijn. „Sommige melkveehouders werken met wel vier verschillende voersoorten”, verklaart hij.
Het aantal leden-afnemers groeide met 113 stuks naar 1.748. Daarbinnen is de grootste groep rundvee- dan wel geitenhouder, te weten circa 1.300 bedrijven. De groei van het ledenaantal zit met name bij de rundveehouderij, zegt Roordink. Daarnaast zijn er pakweg 200 à 250 varkenshouders en 200 pluimveehouders.
Concepten
ABZ Diervoeders legt zich de afgelopen jaren steeds meer toe op de productie van maatwerkvoer. Daarbij speelt de opkomst van concepten zoals Vlog (zonder genetisch gemanipuleerde grondstoffen) en EU28 (voeders met uitsluitend Europees geteelde grondstoffen) zeker een rol. De AH-huismerkmelk van Royal A-ware valt bijvoorbeeld onder die laatste categorie.
Het afgelopen jaar werden veel investeringen gedaan om de fabrieken verder aan te passen op maatwerk en de receptuurkosten te verlagen. Zo koopt ABZ steeds meer belangrijke componenten voor premixen rechtstreeks in. Voorheen bestond 3 procent van het voer uit een aangekochte premix; dat is nu nog maar 0,3 procent. Dat drukt de kosten.
Geen nabetaling
Het financieel resultaat bedroeg na belastingen ruim 1,5 miljoen euro. Gistermiddag zijn de leden akkoord gegaan met het voorstel om de winst over 2018 niet uit te keren in de vorm van een nabetaling, maar om die toe te voegen aan het eigen vermogen. Dit omdat er afgelopen jaar veel is geïnvesteerd en dat ook de komende jaren zal blijven doorgaan, aldus de directeur.
Gijs-varkensvoer naar ABZ
ABZ nam medio vorig jaar de varkensvoeders over van de kleine Achterhoekse mengvoerfabriek Gelre IJsselstreek (Gijs) uit Azewijn. Mede daardoor liet de afzet van varkensvoer een stijging zien van 3,5 procent. De afzet van voeders voor herkauwers (rundvee en geiten) steeg bijna 2 procent. In biologische voeders werd een afzetgroei van ruim 20 procent genoteerd. De productie voor derden steeg met bijna 2.500 ton. De grondstoffenafzet daalde met 9 procent. Alles bij elkaar (mengvoeders + productie voor derden + grondstoffen) werd ruim 717.000 ton afgezet.
Over 2018 boekte de coöperatie een recordomzet van ruim 210 miljoen euro, 10 miljoen meer dan het vorige record van 2017. Maar dat kwam vooral doordat grondstoffen iets duurder waren geworden, aldus Roordink.