Celgetal Nieuw-Zeelandse melk dubbel zo hoog als Nederlandse melk
Dat schrijft Wageningen Universiteit op basis van gegevens uit het International Farm Comparison Network (IFCN). Nederland scoort in de celgetalvergelijking ongeveer in de middenmoot. Ierse melkveehouders behalen de beste resultaten. Hun koeien behalen een gemiddeld celgetal van 75.000 cellen.
Binnen Europa presteert Frankrijk opmerkelijk slechter dan Nederland, Duitsland en Denemarken. Het celgetal op een gemiddeld Frans bedrijf ligt op 250.000 cellen.
Buiten Europa scoort Nieuw-Zeeland – zoals eerder gemeld – nog een stuk slechter. Australische melkveehouders presteren ongeveer hetzelfde niveau als de Nieuw-Zeelandse melkveehouders. Daarmee ligt het niveau van deze zuivellanden overigens niet het laagst van alle zuivel producerende landen. In Argentinië ligt het gemiddelde celgetal met 465.000 cellen nog een fors stuk hoger.
Slechte Nederlandse levensduur
Uit hetzelfde IFCN-rapport blijkt dat de gemiddelde levensduur van de Nederlandse melkkoe – wellicht als gevolg van het fosfaatreductieplan – in 2017 in de staart van de ranglijst staat. De Nederlandse melkkoe werd gemiddeld nog geen vijf jaar oud en scoorde daarmee vergelijkbaar met Rusland, Canada, Tsjechië, Hongarije en Noorwegen. Andere zuivellanden scoorden allemaal beter. Binnen Europa scoort opnieuw Ierland het best. De gemiddelde levensduur lag daar boven zeven jaar.
Qua broeikasgasuitstoot doet de Nederlandse melkveehouder het volgens het vergelijkende rapport overigens wél heel goed. In ontwikkelingslanden kost een liter melk al gauw vier keer zoveel CO2-equivalenten als in hoogproductieve landen als Nederland, Duitsland en Amerika.
Nieuw-Zeeland produceert veel goedkoper
Het kostprijsniveau ligt in Nederland op een gemiddelde hoogte, wanneer het vergeleken wordt met andere zuivellanden. Duitsland, Amerika en Denemarken hebben wederom een vergelijkbaar resultaat en Ierland heeft een lager kostprijsniveau. Australië en Nieuw-Zeeland kunnen tegen een nóg lagere prijs produceren, maar Canada, Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk hebben een fors hogere kostprijs dan Nederland. Ook het produceren van een Chinese liter melk kostte in 2017 meer dan een Nederlandse liter melk.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Verantwoorde Veehouderij, IFCN