GD: Neospora op ruim 80 procent melkveebedrijven
Neospora wordt vaak in verband gebracht met grote abortusuitbraken bij melkvee. Maar volgens de GD is dit een onjuist denkbeeld. Daarom zet de gezondheidsdienst de feiten op een rijtje.
De eencellige parasiet (Neospora caninum) blijkt volgens de GD nauwelijks ziekteverschijnselen te veroorzaken. Wel leidt het tot abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Dit openbaart zich vaak in een lichte stijging van het aantal verwerpers en in veel minder mate in een zogenoemde ‘abortusstorm’.
Meeste besmetting via koe op kalf
De ziekte komt volgens de GD vaak via aankoop van besmet rundvee op het bedrijf. Eenmaal op bedrijf is niet de hond, maar de besmettingsroute van koe op kalf, de meest voorkomende. Van de nakomelingen van met Neospora besmette koeien, is 80 procent ook besmet. De bekende overdracht via de hond is oorzaak nummer twee. Wanneer een hond vruchtwater van een met Neospora besmette koe oplikt, of eet van de nageboorte, gaat de hond besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer binnenkrijgt raakt ook zij besmet.
De gezondheidsdienst meldt verder dat runderen die na de geboorte zijn besmet, de infectie in gemiddeld 60 procent van de gevallen overdragen op hun nakomelingen. Een koe die besmet is via haar moeder draagt de besmetting haar hele leven bij zich. Stieren spelen geen rol bij het overbrengen van Neospora.
Per verwerper 600 tot 800 euro
Een koe die besmet is via een hond, kan er overheen groeien, al duurt dat een half tot anderhalf jaar. Bij een nieuwe besmetting door de hond, is een abortusstorm van 25 procent van de drachtige dieren geen uitzondering. Eitjes uit hondenpoep kunnen minimaal een jaar overleven en daarmee voor nieuwe besmettingen zorgen, aldus de GD. De kosten per verwerper worden geschat tussen de 600 en de 800 euro.