Arla Foods versnelt transitie naar duurzame zuivel
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/87/936/arla_biologisch.-detail.jpg)
Hoe die versnelde transitie precies wordt vormgegeven, is nog niet duidelijk. De komende maanden gaat de coöperatie het gesprek aan met de leden over welke eisen er gaan gelden en welke beloning daar tegenover moet staan, vertelt de Vlaming Paul Vanhengel. Hij is binnen Arla Foods verantwoordelijk voor het contact met de Nederlandse en Vlaamse leden. De coöperatie heeft een goeie 70 Nederlandse leveranciers (samen goed voor circa 70 miljoen kilo melk) en een kleine 700 Vlaamse melkveehouders (500 miljoen kilo melk).
De districtsvergaderingen in de zeven Europese landen waar Arla actief is, beginnen eind deze maand. Rond de zomer moeten de contouren van het versnelde duurzaamheidsprogramma duidelijk zijn. Na de zomer kan er dan gestart worden met pilots. Met ingang van 2020 zal het programma officieel van start gaan.
Database Arlagården Plus
Het duurzaamheidsprogramma komt als een aparte module onder Arlagården te hangen, het kwaliteitsprogramma van Arla Foods. Daarnaast is er nog Arlagården Plus, een database waarin de 10.300 leden-leveranciers allerlei bedrijfsgegevens kunnen registreren, variërend van weidegang en landgebruik tot melkwinningssysteem en diergezondheid. Die data gebruikt Arla enerzijds om te kunnen benchmarken – hoe doen melkveehouders het ten opzichte van collega's – en anderzijds om informatie te kunnen verstrekken naar de retail en andere afnemers. „Als we bijvoorbeeld de vraag krijgen of we ook Jersey-melk kunnen leveren, kunnen we dat uit de database halen”, geeft Vanhengel aan.
Deze digitale database is eind 2018 online gegaan. Veehouders kunnen eens per kwartaal hun gegevens uploaden. Wie hieraan meedoet, beurt 1 cent per kilo melk extra. Van de 10.300 leden doet 92 procent hieraan mee; in Nederland is de dekking bijna 100 procent. Als de duurzaamheidsmodule straks uitontwikkeld is, kunnen veehouders ook informatie invoeren over bijvoorbeeld hun energie- en waterverbruik, is het idee.
Verpakking en transport
Arla Foods zet zich al geruime tijd in voor een zo duurzaam mogelijke productie. Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van Arla-melkveebedrijven al met 24 procent gedaald. De CO2-uitstoot van Arla’s productietak, inclusief verpakking en transport, is met 22 procent afgenomen sinds 2005. In dezelfde periode is Arla’s verwerkte melkvolume met bijna 50 procent toegenomen, aldus de coöperatie.
Arla Foods is de grootste producent van biologische zuivel in de wereld. Vorig jaar introduceerde Arla Biologisch het meest duurzame zuivelpak van Nederland, met een verpakking van ongebleekt bruin karton en hernieuwbaar plastic (zie afbeelding). Dat scheelt ruim een derde in de CO2-emissie; op jaarbasis goed voor een besparing van 272 ton CO2. Verder komt er in de fabriek in Nijkerk een nieuwe PET-lijn die werkt met volledig recyclebaar plastic, waarvan de helft afkomstige is uit gerecycled plastic.
Het merk Melkunie lanceert binnenkort het 'Beter voor de koe' programma op haar basiszuivellijn. Dit is een uitgebreid programma met aanvullende duurzaamheidseisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en biodiversiteit.