Tweede Kamer steunt PAS
De staatssecretaris waarschuwde daarbij dat de PAS zeker geen panacea voor alle oplossingen is, maar het is, in haar woorden, ook geen probleemveroorzaker. Helma Lodders (VVD) voerde bijvoorbeeld aan dat provincies met de PAS bepaalde categorieën bedrijven willen voortrekken bij het uitdelen van ontwikkelingsruimte, maar Dijksma stelde dat de provincies die mogelijkheid nu ook al hebben. Het is niet zo dat ze vanwege de PAS nieuwe bevoegdheden krijgen.
Het grote voordeel van de PAS voor bedrijven is volgens Dijksma dat ze snel weten waar ze aan toe zijn. Nu moeten ze veel moeite doen om een milieutechnische onderbouwing te geven bij een vergunningsaanvraag, maar als de PAS in werking treedt wordt dat een stuk eenvoudiger.
Convenant
Op vragen uit de Kamer stelde de staatssecretaris dat ze achter het convenant staat dat met de landbouwsector is afgesloten. In dat convenant heeft de sector afgesproken stikstofbeperkende maatregelen door te voeren en in ruil krijgt de sector gegarandeerd 56 procent van de ontwikkelingsruimte. Die kan niet worden opgeslokt door industrie en andere zaken. „Daar heb ik mijn handtekening onder gezet en daar sta ik voor”, aldus Dijksma.
Wel is het zo, vervolgde ze, dat die 56 procent voor het land als geheel geldt. Per provincie, en per Natura2000-gebied, kan de verdeling anders liggen. Dijksma wil daar geen schotten tussen zetten, omdat dat de flexibiliteit van het systeem ondermijnt. „Als het nodig is om die 56 procent te halen, zal ik dat doen, maar als het niet hoeft, dan liever niet”, zei ze in het debat.
Haast
Er is Dijksma veel aan gelegen om de PAS snel in te voeren. Ze moet dit samen met de provincies afstemmen; die laatste zijn tenslotte verantwoordelijk voor de vergunningverlening. Dijksma wil die afstemmen met de huidige Gedeputeerde Staten van alle provincies en niet wachten tot de nieuwe coalities zijn gevormd vanwege de verkiezingen.
„Opnieuw gaan onderhandelen met de nieuwe Gedeputeerde Staten leidt automatisch tot meer uitstel”, hield ze de Kamer voor. Ze verwacht half april met de provincies tot overeenstemming te komen, ook over een definitieve datum waarop de PAS in werking treedt. Daarbij stuurt ze op een datum van 1 juli.