Stichting Agrifacts kapittelt True Food Price Coalition
De True Food Price Coalition (TFPC) wil de consumptie en productie van eiwitten in Nederland en Europa duurzamer maken middels maatregelen zoals een duurzaamheidsbijdrage op vlees. 'Vlees en zuivel zijn lekker, maar te goedkoop. Voor gezondheid en milieu is een eerlijke prijs voor vlees en zuivel nodig', aldus de organisatie, die sterk voorstander is van een vleestax.
Volgens de TFPC levert een tax van 2 euro per kilo veel milieuvoordeel op. Er zal in dat geval 130 miljoen kilo vlees minder gegeten worden. Dat bespaart 2 miljard kilo broekasgassen, evenals 8.000 olympische zwembaden met water en 1.400 vierkante kilometer minder landbouwgrond.
Volgens Stichting Agrifacts (Staf) past de TFPC deze cijfers verkeerd toe. Staf heeft een en ander laten doorrekenen met milieu-impactcijfers van milieuadviesbureau Blonk Consultants in Gouda. 'Waar Blonk Consultants uitkomt op een vleesconsumptie van ruim 40 kilo per volwassen Nederlander, slaat deze coalitie álle Nederlanders aan voor deze vleesconsumptie, ook baby's, kinderen, vegetariërs een hoogbejaarden', aldus Staf.
'Nederland massaal op dieet'
Ook gaat de TFPC ervan uit dat consumenten 18 procent van hun vlees laten staan, maar dit niet compenseren met ander voedsel. 'Met andere woorden: True Food Price Coalition zet heel Nederland massaal op dieet', aldus Staf, die dit niet realistisch acht. Als consumenten het vlees op hun menu compenseren met andere producten, daalt de milieu'winst' in behoorlijke mate, aldus de stichting. Qua waterverbruik is er zelfs sprake van milieuverlies. Staf verzoekt de organisatie haar cijfers publiekelijk te corrigeren.
Enquête
Gisteren werd bekend dat het gros van de consumenten absoluut niet zit te wachten op een vleestax. In een enquête door dagblad De Telegraaf noemt 52 procent van de ondervraagden de vleestax (zeer) onwenselijk. Ruim één op de vijf mensen (22 procent) vindt een vleestax wel een goed plan. Vooral D66-stemmers en GroenLinks-kiezers zijn vóór de vleestax.
Jumbo
Stichting Agri Facts maakt zich hard voor het verspreiden van de juiste, wetenschappelijke cijfers als onderbouwing voor het land- en tuinbouwbeleid. Daar waar er onwaarheden over de (milieu-impact van) de agrarische sector worden verkondigd, trekt de stichting aan de bel.
Zo kreeg onlangs de Jumbo in Maarheze op de kop van Staf. Die Jumbo beweerde in een bericht op Facebook dat een dag in de week geen vlees eten hetzelfde milieu-effect heeft als 1.250 kilometer minder autorijden. En van het water dat je bespaart door een portie rundvlees te laten staan, zou je een maand lang dagelijks kunnen douchen. Hiermee wilde Jumbo haar eigen vleesvervangers aanprijzen.
Een doorrekening van Blonk Consultants wees echter uit dat een vleesloze dag gelijk staat aan een besparing van 11 autokilometers. De bewering dat de hoeveelheid water die nodig is voor 110 gram rundvlees, overeenkomt met het watervolume dat nodig is voor de persoonlijke hygiëne van een persoon per maand, klopt wel ongeveer. Alleen: de Jumbo vergat erbij te zeggen dat meer dan 95 procent van dat water wordt toegerekend aan de groei van het gras – en dat betreft dus gewoon regenwater, wat in de natuurlijke kringloop blijft, zo meldt het Eindhovens Dagblad.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Stichting Agri Facts