Onderzoek: risico's saneren asbest verwaarloosbaar
Dat meldt Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties. Aedes en vier woningcoroporaties vinden dat het huidige strenge asbestbeleid onvoldoende wetenschappelijk is onderbouwd. Daarom hebben ze TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab een studie laten doen. Dat wetenschappelijke onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico's en de kosten van het asbestbeschermingsbeleid toont volgens Aedes aan dat het huidige asbestbeleid onrealistisch is. De woningcorporaties pleiten daarom voor een risicogestuurde benadering op basis van feiten. 'Dit onderzoek helpt staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, GM) bij het maken van een realistisch asbestbeleid', aldus Aedes.
Het huidige beleid gaat uit van het nemen van (beschermings)maatregelen bij aanwezigheid van asbest, zonder inzicht in het feitelijke blootstellings- en gezondheidsrisico door vrijgekomen asbest, stelt Aedes. 'Dit betekent dat in de huidige situatie maatregelen worden genomen die in de meeste gevallen niet nodig zijn.' De praktijk is doorgeslagen, vinden de corporaties. 'De wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico.'
'Zie dan maar eens personeel te krijgen'
Asbestsaneerder Alwies Hermans van De Covik uit Steenderen (Gld.) kan enerzijds wel snappen dat de regels voor particulieren die een klein stukje asbest moeten verwijderen, soms heel streng over komen. Maar dat de risico's verwaarloosbaar zouden zijn, en de huidige beschermende maatregelen – denk aan de dichtgetapete witte overals en de persluchtmaskers – niet noodzakelijk? „Nou, mijn eerste reactie toen ik dit nieuws hoorde, was: zie dan maar eens personeel te krijgen”, reageert Hermans. „Ik zeg echt niet morgen tegen mijn personeel: laat de overals en de maskers maar zitten. Straks komen ze er over een paar jaar achter dat het tóch schadelijker is dan gedacht… Wat nu linksom gaat, kan ook een keer weer rechtsom.”
Niettemin loopt de Gelderse asbestsaneerder in de dagelijkse praktijk wel tegen regels aan die van hem wel wat soepeler zouden mogen. „Als asbestplaten niet vastgeschroefd zitten, maar vastgespijkerd, moeten we – om te voorkomen dat een plaat breekt bij het lostrekken - in de gordingen de spijkers of de slagpluggen eruit boren, met de stofzuiger erbij… Dat kost heel veel tijd, en daarover komen we dan in discussie met de klant.”
Ook het afdekken en schoonmaken van de ruimtes waar het asbest wordt gesaneerd, vergt veel tijd. „Sommige dingen kunnen wel wat eenvoudiger. Schoon is ook wel es een keer schoon”, meent hij. „Maar waar het gaat om de veiligheid en de gezondheid van het personeel, moeten de regels zeker niet worden versoepeld.”
Het rapport Inzichten voor proportioneel asbestbeleid is hier te lezen.