Brandveiligheid van emissiearme vloeren wordt niet getest
Hoe brandgevaarlijk is zo’n vloer eigenlijk? Het ongeluk in Markelo (OV) doet de discussie opladen. Waar worden de emissiearme vloeren op getest en wie is daar verantwoordelijk voor?
John van Hoon, sectormanager Agro bij verzekeringsmaatschappij Achmea, legt uit dat de brandbaarheid met betrekking tot vloeren vooral voortkomt uit de aanwezigheid van methaan. „Als methaan kan ventileren zijn de concentraties nooit zo hoog dat het kan oplopen. Ga je vloeren dicht leggen dan is er wel een risico dat de concentratie van methaan zich ophoopt.” Hij geeft daarbij aan dat er altijd risico is van ophoping, ook bij de betonnen roostervloeren. „Methaan kan zich bijvoorbeeld ophopen in hoeken of bij de melkrobot.”
Ontbranden
Methaan zal in een stal in principe niet uit zichzelf ontbranden. „Er moet altijd een ontstekingsbron zijn.” Hij benadrukt dat er over het ongeval in Markelo nog niets bekend is. „De oorzaak in Markelo moet nog onderzocht worden, het kan best zo zijn dat de oorzaak nooit gevonden wordt.”
Een ander punt dat van belang is bij de brandveiligheid is volgens Van Hoon de vraag ‘Van welk materiaal zijn de vloeren gemaakt en dragen ze bij aan de vuurlast in de stal?’. De betonnen roosters dragen niet bij aan de vuurlast van een stal, maar of dit ook geldt voor de emissiearme vloeren is bij hem niet bekend. „De vuurlast in melkveestallen is vaak minder groot dan die in bijvoorbeeld pluimvee- of varkensstallen, waarin veel kunststof is verwerkt.”
Tegenstrijdig
Van Hoon vindt dat het voor veehouders best lastig is om het goed te doen. „Emissiereductie en brandveiligheid kunnen met elkaar op gespannen voet staan. Vandaag wordt de veehouder aangesproken op de brandveiligheid en morgen weer op de emissiereductie.”
De emissiearme vloeren zijn emissiearm op het gebied van ammoniak: door het scheiden van mest en urine wordt er minder ammoniak gevormd. V17Agro is een van de nieuwe vloeren die de provincie Noord-Brabant net heeft toegevoegd aan de vloerenlijst (deze vloer lag niet bij de boer in Markelo). Arno van de Griend van V17Agro vertelt dat de kunststofvloeren geen urine opnemen. De betonvloeren doen dat wel. Dit heeft een negatief effect op de ammoniakuitstoot. Daarnaast vindt er dus scheiding plaats van urine en mest, de vloeren werken met mestschuiven of mestrobots. Deze zijn beiden elektrisch aangedreven. Dat betekent dus dat er een potentiele ontstekingsbron aanwezig is.
Geen test
Van de Griend vertelt dat de vloerenfabrikant zelf geen test verricht op brandveiligheid: „De testen worden gedaan door de Dairy Campus, dus als er getest wordt op brandveiligheid dan doen zij dat.” Hendrik Jan van Dooren is Onderzoeker Veehouderij en Milieu bij de Dairy Campus, hij laat weten: „Op Dairy Campus wordt de brandveiligheid van emissiearme vloeren niet getest.” Op dit moment wordt de brandveiligheid van emissiearme vloeren dus niet getest, als fabrikanten dat zelf niet doen.
Tekst: Henny Verhoeven
Henny Verhoeven is melkveehoudster in Keldonk. Ze studeerde milieukunde en volgt de politiek in Brabant en Den Haag op de voet.
Beeld: Ellen Meinen