Column: 'Te veel extremisme en populisme in verkiezingsstrijd'
Ik heb er trouwens goede hoop op dat er een correctie op de maatregelen of de timing daarvan komt. De regels zijn praktisch onuitvoerbaar en zeker vóór de deadline (2022) die gesteld is. Ik vind dit onbehoorlijk bestuur. Als GS het niet zelf corrigeert, hebben we nog de mogelijkheid de rechter een oordeel te laten vellen.
Hopelijk gaat de kiezer ook corrigeren. Ik weet dat veel mensen kritisch zijn op de veehouderij. Zij worden sterk beïnvloed door de media en politici zoals Jesse Klaver en Marianne Thieme. Veel mensen hebben echter ook wel door dat populisme de boventoon voert en dat er met ‘feiten’ gegoocheld (en gegoogled) wordt. Zie de klimaatspijbelaars. Natuurlijk willen ze een mooiere aarde (wie niet?), maar over oorzaak en gevolg weten ze niet veel en iedereen roept elkaar na. Niet voor niets komt er veel kritiek op de scholieren en de scholen, die zich niet aan de leerplichtwet houden.
Wat ‘aan de wet houden’ betreft: Hoe is het mogelijk dat Kamerleden serieus gaan debatteren of het geoorloofd is dat dieractivisten inbreken bij stallen en de boeren terroriseren? Ze zaaien angst en maken andermans spullen kapot. Hoe kun je dat als democratisch gekozen Kamerlid goedkeuren of zelfs stimuleren? Maar erger nog zijn de mensen in de Tweede Kamer die het stilzwijgend goedkeuren. Discussie over veehouderij is prima, mits gevoerd op basis van feiten, maar inbreken is gewoon crimineel. Het is alsof een motorbende strijdt voor de legalisering van drugs en dat kracht bijzet door mensen te vermoorden en illegaal drugs te produceren. Het ‘hogere doel’ zou het dan goedkeuren.
Laten we weer stemmen op een partij die realistisch is
Het doorslaan in extremen van onze tegenstanders leidt hopelijk tot inkeer bij de kiezers. Waar zijn we toch mee bezig? Laten we weer stemmen op een partij die realistisch is en een bredere afweging maakt in de belangen van onze economie en maatschappij. Als dat gebeurt, vallen de populistische splinterpartijen vanzelf af.