Laag waterpeil: kijk naar het wortelstel
Door de droogte werden verschillen tussen de percelen nog duidelijker. Maar niet alleen het verschil tussen percelen of grondsoort werden zichtbaar. Ook verschillen tussen grassoorten kwamen mooi naar voren. Zo zijn er grote verschillen in de bewortelingsdiepte van grassen, klavers en kruiden.
In eerdere artikelen is sorghum toegelicht om zijn diepe beworteling, lagere droogtegevoeligheid. Maar ook in grasland zijn keuze betreffende bewordtelingsdiepte mogelijk.
In een normaal jaar zijn deze verschillende bewortelingspatronen niet direct zichtbaar. Maar wanneer is een jaar nog normaal? Deze week waarschuwen waterschappen al dat het nog altijd veel te droog is en het grondwaterpeil historisch laag staat voor de tijd van het jaar. Wanneer beregenen lastig wordt is belangrijk vooraf na te denken en het bewortelingspatroon van de gewassen eens beter te bekijken.
Rietzwenk
Van rietzwenk is bekend dat deze veel dieper kan wortelen, zoals in de afbeelding is te zien. Ook rode klaver, luzerne, chicorei en weegbree staan bekend om hun andere en diepere bewortelingspatroon. Daar waar het wortelstelsel van Engels raaigras en witte klaver meer horizontaal groeit. COUNTRY Fibre 10, eventueel gemengd met rode klaver, past goed op de drogere graspercelen.
MultiLife
De gedachte achter het MultiLife-concept is een hoge opbrengst combineren met verbetering van het bodem leven. De diepere beworteling werd ook altijd als pluspunt beschreven. In de zomer van 2018 werd in de praktijk ook aangetoond dat de diepere beworteling zichtbaar was en positief effect had. Waar grote delen van het perceel bruin werden, bleef met name de rode klaver, cichorei en weegbree groen. Daarnaast hebben deze plantsoorten het bijkomende voordeel vaak meer mineralen en vitamines te bevatten en zijn vaak ook nog smakelijk voor de koe. Rode klaver zorgt voor een hoger eiwitgehalte.