Xsires Crossbreeding: ‘Fokwaarden zorgen voor informatie achteraf’
Vindt uw organisatie de levensduur van de koeien belangrijk en waarom?
Binnen het kruisingsconcept van onze organisatie focussen wij met name op het fokken van een probleemloze melkkoe. Waarom? Het is in het belang van de melkveehouder om een koe te fokken die probleemloos oud kan worden. In de praktijk blijkt dat bij het uitblijven van problemen met vruchtbaarheid, uiergezondheid en klauwgezondheid, kruisen de levensduur van de melkkoe verlengt. De melkveehouder slaat hiermee twee vliegen in één klap. Er blijft meer geld in zijn portemonnee en hij draagt bij aan een beter imago van zijn sector.
Wat doet uw organisatie hieraan via de fokkerij?
Inkruisen! Door het kruisen van verschillende rassen geniet men van een flink stuk heterosis, dat wil zeggen dat de nakomeling op diverse punten beter is dan het gemiddelde van de beide ouders. Met het aan de melk komen van de kruislingen blijkt ook dat de productiedaling ten opzichte van de Holstein minimaal is, terwijl juist op het gebied van vruchtbaarheid, uiergezondheid en klauwgezondheid – de algemene gezondheid en dus duurzaamheid – grote sprongen vooruit worden gemaakt.
Om het inkruisen succesvol te maken, dient men goede keuzes te maken. Zo heeft elk ras zijn sterke, maar ook zijn minder gunstige eigenschappen. Ook is het van belang om een goed kruisingsplan te hebben. Wil je ook na de eerste generatie beste melkkoeien behouden, dan moet je een goed doordacht plan te hebben. Natuurlijk bepaalt het totale plaatje de uiteindelijke levensduur. Maar het begint met een solide basis, zoals een goede huisvesting, jongveeopfok, diergezondheid en voeding. Hier speelt de fokkerij evengoed een bepalende rol in.
Wat zal de gemiddelde leeftijd zijn over 10 jaar?
Dat is erg lastig om te zeggen. De laatste jaren is gebleken dat de veranderende regelgeving in de melkveesector nogal invloed heeft gehad op de gemiddelde levensproductie, of gemiddelde leeftijd bij afvoer. Anderzijds groeit de ontwikkeling binnen de sector op alle fronten in rap tempo door, waardoor er een steeds beter klimaat ontstaat voor de Nederlandse melkkoe. Gaat een nog hogere productie gepaard met een hogere leeftijd bij afvoer? Of gaan we terug naar de basis, waar we volledig produceren van eigen bodem met een zeer extensieve koe die voornamelijk gras omzet in melk en vlees. In beide gevallen is een probleemloze koe doorslaggevend. Wel blijkt dat veehouders die jaren lang inkruisen de afvoerleeftijd/levensproductie omhoog zien gaan. Dit past perfect in het huidige fosfaattijdperk, waarbij een zo laag mogelijk vervangingspercentage enorm van belang is.
Geven de huidige fokwaarden en andere instrumenten voldoende mogelijkheden om vooruitgang te boeken?
De huidige fokwaarden en instrumenten helpen niet zozeer om vooruitgang te boeken. De middelen helpen juist wel om de vooruitgang meetbaar te maken. Maar deze informatie is allemaal achteraf.
Zijn er nog andere mogelijkheden of data nodig om de levensduur sneller en of beter in beeld te krijgen?
Momenteel wordt de meerwaarde van heterosis nog niet meegenomen in de fokwaardeberekening. Dit zou een eerlijker beeld kunnen geven van de verschillende rassen ten opzichte van Holstein.
Aanmelden voor het symposium? Klik hier.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen