‘Gezonde koe begint bij bemesting’

Volgens Dobbelaar zijn er vooral nog veel subklinische problemen bij koeien, die voor een deel voorkomen kunnen worden door het maken van gezondere graskuilen. „Dat is een graskuil, waarvan een koe gezond veel melk kan geven. Veehouders doen er verstandig aan om nu al na te denken over wat voor snede ze straks willen maaien en daarop de bemesting aan te passen. Te vaak wordt land niet bemest naar de hoeveelheid gras die eraf komt. Veel veehouders rekenen met een standaard mestgift bij een maaisnede. Dit kan bij een lichte maaisnede al snel tot problemen leiden.”
Geen natte kuilen
De hoogleraar pleit voor een minimaal drogestof percentage van 40 procent in de graskuil. „Er is een trend gaande van wat natter inkuilen. Daar ben ik beslist geen voorstander van. Een vochtigere kuil doet er veel langer over om stabiel te worden. Daarbij wordt meer melkzuur geproduceerd. Dit heeft een negatieve invloed op de pens-pH en geeft daardoor meer kans op subklinische pensverzuring. De tweede reden waarom ik voor droger inkuilen pleit, is de samenstelling van het ruw eiwit. Nattere kuilen geven een hogere OEB en een lagere hoeveelheid DVE. Koeien nemen er aantoonbaar minder van op.” Dobbelaar waarschuwt overigens ook dat een drogestof percentage boven de 50 procent ook niet wenselijk is.
Inkuilmiddelen
Dobbelaar raadt inkuilmiddelen af. In het vakblad melkvee – dat vandaag bij abonnees in de brievenbus valt – leest u het complete interview met Dobbelaar, waarin hij onder meer uitlegt wat er op het gebruik van inkuilmiddelen tegen is. Vraag eventueel hier een proefnummer of abonnement op het vakblad aan.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen