Grondwaterpeil oostelijk zand halve meter lager dan normaal
![De mest kon de afgelopen dagen onder ideale omstandigheden worden uitgereden, maar binnen afzienbare tijd is een bui regen wel wenselijk.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/85/644/drijfmest-_injecteren-_grasland_e_m__3.-detail.jpg)
In de lager gelegen broeklanden is de grondwater- en slootwaterstand volgens de waterschapsbestuurder wel op peil. „Maar op de zandgronden zoals rond Zelhem en Hengelo staat het grondwater ruim een halve meter lager dan normaal, en dat is wel zorgelijk. Als er met enige regelmaat wat water valt, is er niet zo veel aan de hand. Maar het ziet er nu naar uit dat het een paar weken tamelijk droog blijft.”
Grasgroei op gang
Daarbij is er sprake van zeer fraai voorjaarsweer, met voor de tijd van het jaar veel zon en relatief hoge temperturen. Bij een bodemtemperatuur van 8 graden en hoger komt de grasgroei op gang, en dat zit er de komende dagen overdag zeker wel in. Ook al daalt de bodemtemperatuur 's nachts weer onder de 8 graden. Vorig weekend maakten diverse melkveehouders op sociale media al melding van dat ze hun koeien weer naar buiten hadden gedaan en de komende dagen zullen er vast nog meer koeien de wei in gaan. Links en rechts staat er al best een aardige weidesnede.
Sinds vorige week wordt er ook weer volop mest uitgereden, onder ideale omstandigheden. Geen regen betekent ook minder kans op uitspoeling. Maar of de grasgroei zich straks kan voortzetten, zal wel afhangen van de vochtvoorziening. „Als het een paar weken droog blijft, zijn de wortels van planten afhankelijk van de capillaire opstijging”, aldus de heemraad.
Elke druppel telt
Het in Doetinchem gevestigde waterschap kijkt nu, na de extreem droge zomer, ook heel anders tegen het voorjaar aan dan vorig jaar. Al vanaf de winter wordt er van alles aan gedaan om het water zo lang mogelijk vast te houden in het werkgebied. Elke druppel die valt, moet de grond in, is het devies. Het waterschap voert zo weinig mogelijk af naar de grote rivieren. Andersom is het inlaten van water in het werkgebied maar heel beperkt mogelijk, volgens Schrijver. „Dat kan alleen op een paar plekken in het Twentekanaal, maar dan praat je nog niet over 10 procent.”
Infiltratie bevorderen
Het advies aan gemeenten, particulieren, agrariërs en andere terreinbeherende organisaties is daarom om de infiltratie zo veel mogelijk te bevorderen. Dat kan door drainages af te doppen, de grond zo veel mogelijk open te houden en door het afsluiten van duikers in sloten. Waterschap Rijn en IJssel heeft voor dat doel een paar honderd duikerafsluiters besteld en daarvan al heel veel (gratis) uitgedeeld. „En sommige boeren zetten gewoon een simpele plank in de sloot om de duiker af te sluiten, dat werkt ook.” Hoe meer water in de sloot, hoe beter het water vastgehouden wordt voor de percelen, geeft Schrijver aan.
Daarnaast wordt voor de langere termijn gewerkt aan het verhogen van het gehalte organische stof op de zandgronden, omdat dat ook helpt om water beter vast te houden. „Daarvoor hebben we ons onderhoudsbeleid ook aangepast: we gaan extra slootkantenmaaisel afzetten in de landbouw.”