WUR onderzoekt motivatie reduceren middelengebruik
![Onkruidbestrijding in mais.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/85/487/onkruidspuiteninmais.-detail.jpg)
De onderzoekers willen de drijfveren van de boeren boven tafel krijgen, maar ook de eventuele belemmeringen om het middelengebruik terug te dringen, vertelt universitair docent Felix Bianchi van Farm Systems Ecology van Wageningen UR.
„We kijken naar drie aspecten”, vertelt hij. „In de eerste plaats of boeren het al of niet zelf willen. Hoe staan ze in het leven, zijn ze intrinsiek gemotiveerd om het middelengebruik terug te dringen? Vervolgens is de vraag: dúrf je het ook. Is het economisch haalbaar om dat gewas te telen met minder of geen middelen? En ten slotte: als je het al wilt en durft, kán het dan ook? Zijn er vanuit de markt misschien bepaalde eisen aan je product, waardoor je het middelengebruik eigenlijk niet achterwege kunt laten?”
Barrières in beeld
Het onderzoek moet zo de eventuele barrières voor het terugdringen van het middelengebruik in beeld brengen. De vragenlijst, opgesteld door Geelen Consultancy, richt zich in de eerste plaats op de sectoren waarin het middelengebruik verhoudingsgewijs het hoogst is, namelijk de akkerbouw, vollegrondsgroenteteelt, bollenteelt en fruitteelt.
Maar ook in de melkveehouderij worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt; denk aan onkruidbestrijding in maïs of het doodspuiten van grasland. Boeren die willen meewerken aan het onderzoek, kunnen hier de vragenlijst invullen. Dat duurt circa 15 minuten. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet herleidbaar tot een individuele ondernemer, belooft Wageningen UR.