‘Biest na biestperiode verdunnen met melk’
Dat was de boodschap van professor Michael Steele van de University van Guelph (Canada) op het ‘International Dairy Nutrition Symposium’ in Ede.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij een abrupte overgang van biest naar melk, de darmvlokken minder ontwikkelen. Ook zouden volgens Steele de bestaande ideeën over het belang van biest moeten worden uitgebreid. Hij weest erop dat biest niet alleen belangrijk is voor de antistoffenvoorziening van het kalf, maar dat het ook belangrijke nutriënten bevat zoals oligosacchariden, die een effect hebben op de groei en darmontwikkeling. Langer biest voeren heeft daarom volgens hem ook een positief neveneffect.
Onbeperkt melk voeren
Steele sprak zich positief uit over het onbeperkt verstrekken van melk. Dit draagt bij aan een snelle groei van het kalf. Wel waarschuwde hij voor het speenmoment, waarbij geleidelijk spenen van belang is om problemen te voorkomen.
De Duitse onderzoeker Christian Koch, van Hofgut Neumühle, vulde het pleidooi van geleidelijk spenen aan. Daarvoor gaf hij een overzicht van verschillende experimenten met intensieve voerstrategieën en het optimale speenmoment bij jonge kalveren. Hij concludeert dat na 8 weken onbeperkt voeren, de kalveren het beste geleidelijk gespeend kunnen worden tot een leeftijd van 14 tot 16 weken.