SGP: Schouten zit fout bij berekening stikstofexcretie

Bisschop wijst op de afspraak die Nederland met de Europese Commissie heeft gemaakt dat bij het bepalen van de jaarlijkse fosfaat- en stikstofproductie mag worden gemiddeld. „We hebben afgesproken dat we mogen uitgaan van de gemiddelde ruwvoersamenstelling van de afgelopen vijf jaar, met weglating van de twee meest extreme waarden. Die afspraak is gemaakt om seizoensmatige extremen eruit te filteren, zodat je een meer representatief beeld van de stikstof- en fosfaatproductie van de melkveehouderij krijgt.”
Bisschop heeft het gevoel dat de sector meer wordt afgeknepen dan nodig is. „Het wordt hoog tijd om alle forfaitaire normen, berekeningen en prognoses naast elkaar te leggen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.” Hij heeft hierover kamervragen gesteld aan minister Schouten.
CBS
In haar stikstof- en fosfaatmonitor meldt het CBS dat de totale stikstofuitscheiding de laatste jaren nauwelijks is afgenomen, ondanks een verkleining van de veestapel. Door het toegenomen voerverbruik en een afnemend areaal snijmais zit er de laatste jaren naar verhouding meer gras en krachtvoer in het rantsoen van koeien. Deze elementen bevatten tot drie keer meer stikstof dan snijmais, waardoor de stikstofuitscheiding per koe is toegenomen. Daarnaast is ook het stikstofgehalte van gras de laatste jaren toegenomen, stelt het bureau.
Volgens de monitor zit de sector in 2018 ruim boven het plafond; ze produceerde 292,8 miljoen kilo stikstof, 11 miljoen kilo meer dan het plafond van 281,8 miljoen kilo. Maar dat is zonder correctie voor de middeling van de ruwvoersamenstelling. In 2017 is een dergelijke middeling wel doorgevoerd, en dat leidde tot een neerwaartse bijstelling van 6,9 miljoen kilo.