Semex: ‘Alleen beste koeien worden in toekomst gebruikt voor reproductie’
Vindt uw organisatie de levensduur van de koeien belangrijk en waarom?
Vanzelfsprekend vindt Semex levensduur belangrijk. Koeien moeten op een gezonde en efficiënte manier zoveel en zolang mogelijk kunnen produceren. Dit hebben wij altijd belangrijk gevonden en onze visie op selectie is hier altijd op gebaseerd geweest. Het is echter ook zo dat wij ervan overtuigd zijn dat efficiëntie minstens even belangrijk is. De intensivering in de landbouw moet verder omhoog, dit zal zowel de economische kant voor de boer, als het milieu ten goede komen.
Wat doet uw organisatie hieraan via de fokkerij?
Semex heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in gedegen onderzoek. De belangrijkste uitkomst hiervan, tot nu toe, is Immunity+: een manier waarop we de natuurlijke weerstand van koeien kunnen bepalen. Hoe hoger de weerstand, hoe gezonder de dieren zijn en dit heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de levensduur.
Naast Immunity+ zetten wij volop in op cijfers als levensduur, dochtervruchtbaarheid en laag celgetal. Wat ook niet te onderschatten valt, is geboortegemak. Door de juiste data weten wij nu ook welke dieren makkelijk afkalven en over het algemeen zijn dit de dieren die de meeste kans maken op een langer leven. Er zijn nog nooit zoveel interessante stieren beschikbaar geweest als vandaag die goed scoren op alle fronten: top productiecijfers, goede fitnesskenmerken, degelijk exterieur en Immunity+, mede dankzij genomics.
Dit alles in combinatie met het praktische stieradvies, dat Semex al meer dan 20 jaar toepast, resulteert in een langere levensduur. Studie hiernaar toont aan dat de bedrijven die al langere tijd stieradvies toepassen, een hogere levensduur realiseren. Het uitzoeken van de juiste stieren is net zo belangrijk als het maken van de gerichte combinaties.
Wat zal de gemiddelde leeftijd zijn over 10 jaar?
Wat de gemiddelde leeftijd over 10 jaar zal zijn, is heel moeilijk in te schatten, maar wij verwachten in ieder geval dat deze een stuk hoger zal zijn dan nu het geval is. We denken wel dat de selectie een stuk zorgvuldiger zal gebeuren dan vandaag de dag. Via genoomonderzoek zal meer en meer bepaald worden met welke dieren er werkelijk verder gefokt zal worden. Alleen de besten zullen gebruikt worden voor reproductie, de andere koeien zullen veelal een vleesstier als partner krijgen. Andere belangrijke factoren, die niks te maken hebben met genetica, zijn koecomfort en vakkennis van de veehouder. Die worden steeds belangrijker om koeien een gezond en lang leven te bieden.
Geven de huidige fokwaarden en andere instrumenten voldoende mogelijkheden om vooruitgang te boeken?
Er komen steeds meer fokwaarden bij en dit valt alleen maar toe te juichen. Echter, de valkuil is dat stieren ook nog steeds op een totaalindex worden geselecteerd en daar moeten we mee oppassen. Bij Semex hebben we een tool ontwikkeld (SemexWorks) waarmee we in samenspraak met de veehouder een ‘klantindex’ kunnen ontwikkelen die op maat gemaakt is voor ieder bedrijf individueel. Wij denken dat er in de toekomst steeds meer op die manier zal worden gewerkt.
Zijn er nog andere mogelijkheden of data nodig om de levensduur sneller en of beter in beeld te krijgen?
Dataontwikkeling gaat in hoog tempo verder en dit zal alleen maar helpen om de juiste producten aan te bieden voor een hoogproductieve, duurzame veestapel. Ook koemonitoringssystemen zullen hier in de toekomst een nog veel grotere bijdrage aan leveren. Het meten van herkauwactiviteit, vreettijd, tochtdetectie etcetera raken meer en meer ingeburgerd en dragen ook hun steentje bij.
Aanmelden voor het symposium? Klik hier.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel