Sleepvoetverbod voor mest uitrijden: wat nu?
Waterverdund systeem
Door middel van het waterverdund systeem kan mest emissiearm worden uitgereden, door[KE1] één deel water te vermengen met twee delen mest. Op deze manier kun je wel de sleepvoetbemester gebruiken. Deze wijze van uitrijden zal op termijn worden gecontroleerd aan de hand van technische apparatuur op het systeem, die de verdunning moet monitoren. Om zo mest uit te mogen rijden moet je je jaarlijks aanmelden[KE2] bij RVO, voordat je voor het eerst gaat uitrijden: klik hier. <link invoegen: https://mijn.rvo.nl/mest-waterverdund-uitrijden >
Pulse-tracksysteem
Het pulse-tracksysteem is een van de toegestane systemen voor het emissiearm uitrijden van mest. Hiermee kunnen kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond worden gemaakt. De mest mag niet over de rand van de kuiltjes komen. Hier kan visueel op worden gecontroleerd.
Uitzonderingen
Rijd jij vaste dierlijke mest, steekvast zuiveringsslib of overige organische meststoffen uit? Dan gelden er andere regels voor het uitrijden. Ditzelfde geldt als je runderdrijfmest aanwendt tegen winderosie bij net ingezaaid, geplant of gepoot gewas. Of verbouw jij toevallig alleen fruit op je grond met een hellingspercentage van minder dan 7 procent? Dan kan er op normale wijze vaste mest uitgereden worden.
Vraag het Alfa
Neem contact op met jouw adviseur voor hulp bij aanmelding of advies. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa altijd dichtbij.
Wil je meer weten over bijvoorbeeld mest? Lees dan ook deze artikelen:
- https://www.alfa.nl/actueel/nieuwevoorwaarden-derogatie-2019-betaal-legeskosten-op-tijd
- https://www.alfa.nl/actueel/mestverwerkingsplichtsluit-tijdig-overeenkomst
- https://www.alfa.nl/actueel/wijzigingenin-mestregelgeving-2019
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Marieke van Keeken