Verdubbeling dodelijke ongevallen agrarische- en groene sector
In 2017 waren er ‘slechts’ zeven dodelijke ongevallen te betreuren. Over de afgelopen tien jaar bezien lieten gemiddeld 16 personen het leven als gevolg van een ongeval in deze twee sectoren. Met zeven doden vormde beknellingen of geplet worden door een machine in 2018 de belangrijkste doodsoorzaak. Ongevallen door een vallend voorwerp kwamen drie keer voor (hooibaal, lading, boom), evenals ongevallen met dieren (koe, paard, stier). In 2018 was er één dodelijk ongeval door mestgassen. Relatief veel dodelijke ongevallen vonden plaats in de melkveehouderij, vier van de veertien. In vijf gevallen was het slachtoffer een werknemer, in vier gevallen de ondernemer zelf, in vier gevallen een gezinslid en in één geval een derde.
‘Zero Accidents in 2020’
Het Stigas wil zich niet bij de huidige cijfers neerleggen. Ze vindt dat veiligheid weer top of mind moet worden. Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen heeft Stigas samen met LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom en Nijhof-Wassink het platform ‘Zero Accidents in 2020’ opgericht. Het motto van het platform is: ‘Ik werk veilig en veilig werken doen we samen!’
Intentieverklaring
Afgelopen jaar tekenden de leden van dit platform een intentieverklaring om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren door:
- meer samenwerking;
- een cultuur te realiseren waarbij veilig werken voorop staat;
- ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools;
- samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren;
- en het melden en leren van (bijna) ongevallen te bevorderen.
De focus ligt op technische innovatieve verbeteringen, organisatorische verbeteringen op bedrijfsniveau en veiligheidsgedrag van werkenden. De campagne ‘Veilig op 1’ is één van de activiteiten die hier invulling aan geeft. Een onderdeel is een veiligheidsscan die agrariërs op de Stigas website kunnen uitvoeren.