Liquiditeitsplanning in de melkveehouderij
Een logisch vervolg op het opstellen van een bemestingsplan is het opstellen van een jaarbegroting met aanvullend een liquiditeitsbegroting. Door inzicht te krijgen in je liquiditeitspositie kan je tijdig bijsturen en vooraf inzichtelijk maken welke kosten dan wel investeringen binnen het beschikbare budget uitgevoerd kunnen worden en voor welke uitgaven je externe geldbronnen moet aanboren. Bij het opstellen van een begroting is het handig om het afgelopen jaar als uitgangspunt te nemen en aan te scherpen aan actuele uitgangspunten.
Het betreft o.a. de volgende uitgaven:
- Kosten aankoop extra (ruw-)voer
De ruwvoervoorraden zijn in 2018 op veel bedrijven gedaald, waardoor er bedrijven zijn waarbij de voorraad ruwvoer niet reikt tot de nieuwe oogst. In dat geval moet er extra voer gekocht worden. Een uitgave, die in veel andere jaren niet in het reguliere liquiditeitsverloop zat. - Kosten aankoop extra (jong-)vee
De jongveebezetting is vanaf 2017 op veel bedrijven gedaald. De basis voor de bepaling van de jongveebezetting zou het percentage uitstoot moeten zijn. Uit onze database blijkt, dat dit percentage varieert van 20 tot 35 procent van het aantal aanwezige koeien. Om deze uitstoot te kunnen invullen met eigen jongvee, is een minimale jongveebezetting nodig van 4 tot 7 stuks per 10 melkkoeien. Op een aantal bedrijven is de jongveebezetting lager dan gewenst. Op deze bedrijven zullen er drachtige vaarzen of melkkoeien aangekocht moeten worden om de totale melkopbrengsten op peil te houden. Ook deze uitgave zit bij veel bedrijven nog niet in het reguliere liquiditeitsverloop. - Belasting betalen
Hoewel in 2018 de melkprijs lager is geweest dan in 2017, ligt deze nog boven de langjarige melkprijs van € 35,50 per 100 kg melk. Dit leidt voor melkveehouders, die de afgelopen jaren weinig hebben geïnvesteerd en daardoor langzaam maar zeker uit de afschrijvingen lopen, al vrij snel tot enige belastingdruk.
Door planmatig te werken houd je helder zicht op je financiële positie en voorkom je onvoorziene liquiditeitsproblemen. Alfa helpt graag bij het opstellen van een jaarbegroting en een liquiditeitsbegroting. Hiermee heb je per maand inzicht in de inkomsten en uitgaven en het verwachte overschot of tekort aan liquide middelen. Hierdoor kan je tijdig de gewenste acties ondernemen om eventuele tekorten voorkomen.
Wil je graag meer informatie over begrotingen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs, met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Herald Aalderink