Bayern Genetik: ‘Levensduur is minder meelopen in genomics ratrace’
Vindt uw organisatie de levensduur van de koeien belangrijk en waarom?
Ja, zeer belangrijk. Er worden nu koeien gefokt die te snel opbranden. Dat is voor het inkomen van de boer niet goed, maar ook de maatschappij zal dit op den duur niet meer accepteren.
Wat doet uw organisatie hieraan via de fokkerij?
Met de introductie van het Bayern Type gaan we zorgen dat de koeien robuust worden. Dat betekent: sterk gebouwd, goede verhoudingen, met bespiering om de koe te ondersteunen in een lang en productief leven. Bovendien gebruiken we dikwijls koeien die 100.000 kilo melk hebben geproduceerd als stiermoeder en maken we gebruik van Triple-A.
Wat zal de gemiddelde leeftijd zijn over 10 jaar?
Bij Holstein zal die net boven de 4.00 jaar hangen dankzij het goede management van de Nederlandse boer. De kruisingsbedrijven met Fleckvieh gaan naar een gemiddelde leeftijd van 5.06 jaar. Dat is ongeveer het optimum.
Geven de huidige fokwaarden en andere instrumenten voldoende mogelijkheden om vooruitgang te boeken?
De fokwaarde voor levensduur is heel moeilijk goed te benutten. Als de fokwaarde betrouwbaar is, is de stier al lang dood. De nadruk moet meer op de functionele bouw van de koe liggen.
Zijn er nog andere mogelijkheden of data nodig om de levensduur sneller en of beter in beeld te krijgen?
Jonge boeren leren hoe een koe gebouwd moet zijn om langer duurzaam te zijn, laatrijpheid fokken en niet meteen een vaars van 40 liter per dag willen, koefamilies zijn heel belangrijk en minder meelopen in de ratrace van steeds hogere genomische fokwaarden.
Aanmelden voor het symposium? Klik hier.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen