Hoe vergaat het de eerste melkveehouder met een serrestal?
De Wagt was niet de eerste die een serrestal in gebruik nam. Een varkenshouder ging hem voor. „Toen wij ons oriënteerden voor de bouw van de nieuwe stal, hebben we het concept bij de betreffende varkenshouder bekeken. De hoeveelheid licht overtuigde ons om ook te investeren in een serrestal”, vertelt Kristian de Wagt, die samen met zijn vader Jan in maatschap boert.
In 2017 kreeg de stal een nieuw doek en kan het gebouw voorlopig weer vooruit. „Het doek ging langer mee dan verwacht. Ons werd gemeld dat we die na acht jaar moesten vervangen. Uiteindelijk ging deze 14 jaar mee.”
Minder licht na verloop van tijd
Het nieuwe doek bestaat, in tegenstelling tot het oude, uit één geheel en is ook zwaarder dan zijn voorganger. Wat lichtinval betreft, maakt het volgens Kristian geen verschil. „In 2008 hebben we een stuk bij de stal aangebouwd. Daar is toen het nieuwe type doek al opgekomen. We hebben dus ervaring met het nieuwe doek. Wel merk je dat hoe ouder het doek wordt, hoe minder licht het doorlaat.” Of de kosten voor dit stalconcept, door het vervangen van de dakbedekking, uiteindelijk hoger uitvallen dan een traditioneel dak, betwijfelt de melkveehouder. „Ik heb het niet precies uitgerekend, maar de kosten voor het nieuwe doek zijn relatief laag.
En als de ondernemers nu weer een nieuwe stal zouden gaan bouwen? „Dan wordt het weer een serrestal. Maar dan wel hoger. Want nu hebben we de opraapwagen voor het stalvoeren een stukje moeten verlagen”, aldus De Wagt.