'Regionaliseer het landbouwbeleid meer'
Dat zei SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf maandagavond 2 maart in Barneveld tijdens een informatieavond over wet- en regelgeving van Van Westreenen adviseurs. „De wet dieraantallen zou niet landelijk moeten gelden maar eventueel zouden lokaal maatregelen genomen moeten worden", zei Dijkgraaf.
Het SGP Tweede Kamerlid wil dat er een beter verdienmodel komt. „Als Nederlandse boeren verplicht moeten investeren in extra eisen moeten ze een meerprijs beuren voor hun producten. Nu hebben ze te maken met hoge eisen maar blijft de meerprijs achterwege en dat moet veranderen.”
Maak 10-jarig beleid
Dijkgraaf stoort zich eraan dat er elke keer nieuw beleid komt en dit ook nog zeer ingewikkeld is. „Boeren weten niet waar ze aan toe zijn. Over een jaar kunnen weer nieuwe regels gaan gelden. Dat is fout. Beleid moet minstens voor tien jaar gelden.” Ook de torenhoge boetes als boeren een keer een fout maken is hem een doorn in het oog.
Dat komt volgens hem doordat veel politieke partijen het belang van de landbouw niet zien. En dat terwijl de landbouw als enige sector in Nederland groeide tijdens de economische crisis en voor ruim 80 miljard euro exporteerde in 2014 en veel werkgelegenheid biedt.
Dijkgraaf pleit voor meer boerenverstand in het beleid en vindt dat er meer ruimte voor de landbouw nodig is. Hij blijft daarom knokken voor landbouwvriendelijk beleid. Dijkgraaf ziet veel kansen voor meer export naar met name Azië als de sector zich blijft focussen op kwaliteit.
Te weinig kiezers
Dat veel politieke partijen het belang van de landbouw niet zien, komt ook doordat er relatief weinig kiezers zijn. In 2014 waren er nog 80.000 boeren, waarvan de helft 55 jaar of ouder is. Over 10 jaar blijven er volgens schattingen 40.000 boeren over.
Vroeger had iedereen wel een familielid die boer was daarom was er meer begrip voor de landbouw. „Het is belangrijk als landbouw om je te laten horen zodat er begrip ontstaat”, zegt Dijkgraaf.
Over een stemming om de jacht in Nederland aan banden te leggen waren bijna alle politieke partijen het eens. Maar dezelfde partijen die tegen de jacht waren, zijn voor de sportvisserij. „Dat is opmerkelijk omdat die vissen meer pijn lijden door de haakjes dan de dieren die geschoten worden tijdens de jacht”, vindt Dijkgraaf. Dat komt volgens hem omdat er ruim 1 miljoen sportvissers, dus kiezers zijn.