Werkelijke fosforgehaltes in melk veel hoger dan aangenomen
Ook GD-gegevens tonen aan: excretieforfaits te hoog

Een drieduizend boeren hebben de uitslag van de GD-mineralencheck met Scholten gedeeld. Deze mineralencheck geeft inzicht in de fosforuitscheiding via melk. Volgens Scholten blijkt hieruit dat de werkelijke hoeveelheid fosfor in melk hoger is dan de theoretische hoeveelheid die wordt meegenomen in de berekening van forfaitaire excretiewaarden. De gemiddelde hoeveelheid fosfor in de GD-documenten is 1,14 gram per kilo melk, terwijl Nederland rekent met 0,97 gram. „Als je deze gegevens zou doorrekenen voor de volledige melkproductie in Nederland, zou dat 17 procent meer fosfor in de melkafgifte zijn“, meent de melkveehouder. „Die fosfor komt niet in de mest terecht, en zou dus niet mee mogen tellen in de fosfaatexcretie.“
Universitair hoofddocent rundveevoeding bij de WUR Jan Dijkstra kwam vorige week al tot dezelfde conclusie. „Nederland neemt wel de hogere gehaltes vet en eiwit mee in de berekening voor fosforopname, maar niet in de daaraan gekoppelde hogere fosforuitscheiding via melk“, stelde hij toen in Boerderij.
'Forfaits voorlopig niet actualiseren'
In het Reformatorisch Dagblad erkent een woordvoerder van minister Schouten tussen neus en lippen dat bekend is dat de excretieforfaits te hoog zijn. Vier jaar geleden zijn die voor het laatst geactualiseerd. Het ministerie verwacht dat bij een nieuwe herziening hiervan de excretie lager zal zijn. Dan zijn volgens de woordvoerder minder rechten per koe nodig en kunnen boeren hun veestapel weer uitbreiden. Het ministerie vreest dat het fosfaatplafond dan weer overschreden zou kunnen worden, en om dat te voorkomen zou de minister een nieuwe generieke korting moeten toepassen. Om dat te voorkomen wil ze de forfaits voorlopig niet actualiseren.
Helma Lodders en Jaco Geurts hebben al vragen gesteld bij deze gang van zaken.
Geen vertrouwen in Haagse politiek
Maar Alfred Scholten heeft niet veel vertrouwen in de Haagse politiek. „Ik ben vaker in de Tweede Kamer geweest“, vertelt hij. „Ze leven daar allemaal mee met de knelgevallen, maar ze geven me daar allemaal het gevoel dat ze denken dat er toch niets meer aan te doen is.“ Daarom heeft hij de gegevens overhandigd aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. „Zij komt nog op voor de boeren. Het CDA en de VVD in de Tweede Kamer durven Schouten niet te laten vallen.“