Bouwplan bepaalt keuze maisras en vanggewas
Onderstaand schema is specifiek voor conventioneel geteelde snijmais op zand- en lössgronden. Voor biologische snijmais, suikermais, korrelmais, CCM en MKS is de uiterste inzaaidatum van het vanggewas 31 oktober.
Bij de keuze van een maisras en vanggewas is het belangrijk om de bouwplanrotatie als leidraad te nemen. Het gewas dat u ná mais teelt bepaalt mede uw opties voor de keuze van het maisras en vanggewas.
Optie A: Hakselen vóór 1 oktober en gras inzaaien
Bent u van plan om in 2020 gras te gaan telen op een perceel waar in 2019 mais heeft gestaan? Kies dan voor een (zeer) vroeg maisras, haksel de mais voor 1 oktober en zaai hier een geschikt grasmengsel. Gelijkzaai of onderzaai is op dit perceel niet de optimale optie. Het gras ontwikkeld zich in het najaar van 2019 en in het voorjaar van 2020 kan direct een snede geoogst worden. Hiernaast zijn de omstandigheden, gemiddeld genomen, ideaal om gras te zaaien; lage onkruiddruk, voldoende vocht- en warmte in de bodem.
Optie B: Hakselen vóór 31 oktober en wintergranen inzaaien
U heeft de mogelijkheid om wintergranen te telen als hoofdgewas in 2020. Dit houdt in dat voor 31 oktober één van de toegestane wintergranen ingezaaid moet zijn. Dit geeft meer ruimte voor een later maisras.
Optie C: Hakselen vóór 1 oktober en vanggewas inzaaien
Bent u van plan in 2020 een ander hoofdgewas te telen dan gras of wintergranen? Dan kunt u er voor kiezen om de mais voor 1 oktober te hakselen en een vanggewas in te zaaien. Zo worden de nutriënten in de bodem (grotendeels) opgenomen door het vanggewas en komen beschikbaar in 2020. Hiernaast verhoogt u ook het organische stof gehalte in de bodem. Kies bij deze optie voor een (zeer) vroeg maisras.
Optie D: Onderzaai
Door te kiezen voor onderzaai bent u niet afhankelijk van een tijdsgebonden oogstmoment van de mais. Het voordeel van onderzaai ten opzichte van mais is dat u het moment van uitvoeren in het groeiseizoen zelf kunt bepalen. Zo kan er zo goed mogelijk gestuurd worden op de concurrentiedruk met mais. Onderzaai heeft licht nodig, zaai daarom net voor het sluiten van de rijen en kies voor een niet te massaal maisras.
Optie E: Gelijkzaai
Bij het toepassen van gelijkzaai bent u, net als met onderzaai, niet afhankelijk van een tijdsgebonden oogstmoment. Dit kan door rietzwenkgras in te zaaien net voor-, gelijktijdig met- of direct na het mais zaaien. Zo hoeft u deze handeling niet meer tijdens het groeiseizoen van de mais te doen. Let wel op met gewasbescherming en concurrentievorming van het rietzwenkgras met mais.
Het vanggewas mag niet voor 1 februari in het volgende kalenderjaar vernietigd worden. Ook mag er geen mest toegediend worden na de oogst, dit mag weer nadat de uitrijdperiodes van het volgende jaar zijn ingegaan. Kijk voor de actuele wet- en regelgeving op rvo.nl.
Klik hier voor de (vroege) maisrassen, vanggewassen en grasmengsels van DSV zaden.
Tekst: DSV Zaden