De Natuurweide lanceert crowdfundingsactie voor bioboeren
![Startend biologisch melkveehouder Hans Nieuwenburg wordt als 'snelle groeier' geconfronteerd met een boete van 190.000 euro.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/81/506/hansnieuwenburg.-detail.jpg)
„De actie Red de Bioboer is een brede maatschappelijke oproep om de problematiek onder de aandacht te brengen”, zegt voorzitter Teunis Jacob Slob van De Natuurweide. „We vragen het publiek om morele én financiële steun.” Dat laatste gebeurt via een crowdfundingsactie op Reddebioboer.nl. Daarmee is inmiddels al een kleine 6.000 euro aan donaties opgehaald.
'Shitbeleid'
De actie wordt ondersteund door Greenpeace, Milieudefensie en Wakker Dier. Nederland telt pakweg 450 biologische melkveebedrijven. Biologische boeren zijn hét voorbeeld van de kringlooplandbouw zoals landbouwminister Schouten die voor ogen heeft, aldus Wakker Dier. „Laat hen dan niet gestraft worden door dit 'shitbeleid'.”
Dat 'shitbeleid' is het fosfaatrechtenstelsel. Bioboeren hebben hard gelobbyd voor een vrijstelling, maar minister Schouten is van mening dat elke koe poept en dus heeft bijgedragen aan de overschrijding van het fosfaatplafond, ook de biologische koeien. De Natuurweide ziet dat echter heel anders. Slob: „Als biologische boeren zijn we per definitie al grondgebonden. Bovendien maken we geen gebruik van de derogatie; voor ons geldt de stikstofnorm van 170 kilo per hectare. Wij worden middels het fosfaatrechtenstelsel mede verantwoordelijk gehouden voor een probleem waar wij niet aan hebben bijgedragen.”
190.000 euro boete
Met name voor omschakelaars en nieuw opgestarte biologische melkveebedrijven pakt dit in veel gevallen pijnlijk onrechtvaardig uit, zegt Slob. Een van de boeren die op Reddebioboer.nl z'n verhaal vertelt, is Hans Nieuwenburg uit het Gelderse Spankeren. Hans en Tanja zijn in 2015 nieuw gestart, 'op een droommanier', aldus de veehouder: samen met een terreinbeheerder, met meer dan 100 hectare grond, op een heel mooie locatie. Inmiddels melkt hij circa 60 Jerseys. „Maar op 2 juli 2015 waren we nog niet melkleverend. Daarom worden we binnen het fosfaatrechtenstelsel gezien als 'snelle groeier.' We moeten een boete betalen van 190.000 euro. Dat is nooit op te brengen, zeker niet voor een startend bedrijf.”
Bekijk hier het filmpje van Hans Nieuwenburg.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Roos Pierson, De Natuurweide
Bron: De Natuurweide