Het gehele jaar vaccineren tegen longontsteking is de beste aanpak.
Doorgaans zie je op ‘het-jaar-rond-vaccinerende’ bedrijven beter presterende kalveren, minder problemen en een lager gebruik van antibiotica. De laatste jaren is er een sterke toename van het aantal ‘het-jaar-rond-vaccinerende’ bedrijven.
Opvallend is dat 18% van de bedrijven jongvee alleen vaccineert in het najaar en winter. Zo’n 22% vaccineert het gehele jaar rond, dus ook in de zomerperiode. Vaccinatie in het najaar en winter is sowieso een verstandige keuze. Echter, nog beter is het om alle kalveren die gedurende het gehele jaar op het melkveebedrijf geboren worden te vaccineren. Doordat je voorkomt dat kalveren longonsteking oplopen komt er ook minder bacterie- en virusdruk in de stal. Dit komt de longgezondheid extra ten goede.
Naast vaccinatie dragen alle verbeteringen in klimaat, huisvesting en voeding bij aan het waarborgen van een optimale longgezondheid.
Voor een optimale longgezondheid dienen er soms wat extra maatregelen te worden genomen. Zo is het belangrijk dat de biestverstrekking optimaal is. Tevens zijn voeding en huisvesting (groepsgrootte, doorschuiven, staltype) van belang. Dit is uiteraard verschillend van bedrijf tot bedrijf. Omvang van het bedrijf (aantal koeien) en vervangingspercentage spelen een rol.Een goed klimaat is een extra vereiste. Bij klimaat denken we aan de stal-temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtsnelheid, koudeval en beschutting. Kalveren horen een schone, droge en tochtvrije ligplek te hebben. Vraag uw dierenarts of stalinrichter om mee te kijken waar uw stal geoptimaliseerd kan worden.
Bij de keuze voor vaccinatie is het belangrijk te kiezen voor een vaccinatie die op jonge leeftijd uitgevoerd kan worden en die zo veel mogelijk schadelijke kiemen “afdekt”.
Vraag uw dierenarts om advies!
Beeld: Els Korsten