Sorghum voor droogtegevoelige percelen
Door de droge zomer van 2018 is een flink neerslagtekort ontstaan. Dit geven “Waterschap Aa en Maas” en “ZLTO” ook aan. Als dit niet wordt aangevuld in de winter dan zijn lichte percelen nog droogtegevoeliger in 2019. Dit is iets om mee te nemen bij de gewaskeuze voor het komende jaar.
Mais is normaal een gewas met hoge opbrengsten en voederwaarde. Echter is in 2018 wel gebleken dat bij extreme droogte ook mais zijn limieten kent. Op maispercelen waar niet, of te laat beregend is was het dit jaar een ander verhaal. De opbrengst en voederwaarde vallen tegen en de kuilen zijn broeigevoeliger.
Met name op de droogtegevoelige percelen zal het huidige neerslagtekort niet zomaar aangevuld zijn. Deze percelen staan dan als het ware al met 1-0 achter al voordat het groeiseizoen start.
De teelt van sorghum als ruwvoer op droogtegevoelige percelen als alternatief voor mais is een serieuze optie. Sorghum heeft een hoge opbrengstpotentie bij warme en droge omstandigheden.
Sorghum kan beter tegen droogte door diepe en intensieve beworteling, hierdoor is de waterbehoefte tot wel 25% lager dan bij mais. De diepe en intensieve beworteling draagt ook bij aan een verbetering van de bodemstructuur en sorghum neemt daardoor de voedingsstoffen in de bodem beter op en benut ze beter. Als het droog is rond de bloei dan stelt sorghum het bloeimoment uit om verder te groeien als er weer vocht is.
Tekst: DSV Zaden