Weerribben Zuivel ziet omzet in zure bd-producten groeien
Zuiver Zuivel is de biologisch-dynamische tak van Weerribben Zuivel. Oorspronkelijk was het een merk van FrieslandCampina, onderdeel van de biologische business-unit Ecomel in Limmen. Thijs de Lange: „FrieslandCampina wilde echter stoppen met de fabriek in Limmen. Dat zou betekenen dat die bd-boeren hun melk als biomelk zouden moeten afzetten. Drie jaar geleden hebben wij toen Zuiver Zuivel overgenomen.”
Gestage groei
Sindsdien ziet Weerribben Zuivel een gestage groei in de vraag naar biologisch-dynamische zuivel. „En in z'n algemeenheid naar producten met een verhaal”, aldus De Lange. Op jaarbasis wordt er nu 5 miljoen liter bd-melk verwerkt. „Wij zien met name groei in de zure producten zoals yoghurts en vooral ook kefir”, vertelt Edwin Crombags, die met Zuiver Zuivel is meegekomen vanuit Ecomel. „Afhankelijk van het product is de omzet in bd het afgelopen jaar tussen de 5 en 10 procent gegroeid.” De melkveehouders die bij de Overijsselse zuivelverwerker op de wachtlijst staan, zijn dan ook voornamelijk boeren die willen omschakelen naar bd.
9 miljoen liter biomelk
Weerribben Zuivel werd in 1993 opgericht door melkveehouder Klaas de Lange. „Het zelf zuivelen was eigenlijk een hobby van mijn moeder”, vertelt Thijs de Lange. Inmiddels omvat het ouderlijk bedrijf in het dorpje Nederland in de kop van Overijssel 400 koeien. Daarnaast zijn er nog twee locaties bij gekocht. Inclusief de 'boerenlandvogelmelk' van andere bioboeren verwerkt Weerribben Zuivel in totaal circa 9 miljoen kilo biomelk. „We zijn een echt familiebedrijf. We zijn met vijf kinderen thuis, en intussen doet iedereen wel iets in het bedrijf”, aldus Thijs de Lange, die werd geboren in het oprichtingsjaar van Weerribben Zuivel.