Eko Holland: ruimte voor 20 tot 30 nieuwe leden
Eko Holland zet haar melkplas van 100 miljoen kilo biomelk nagenoeg volledig af in Nederland. Hoewel de totale zuivelconsumptie het afgelopen jaar met 5 liter is gedaald naar 48 liter per hoofd van de bevolking, groeit de consumptie van biozuivel. Om aan de Nederlandse marktvraag te kunnen voldoen, is extra biomelk nodig. Cruijsen: „We krijgen steeds meer aanvraag vanuit de industriële hoek, maar ook voor de versmarkt.” Een kleine 2 procent gaat naar China.
De Nederlandse bio-melkprijs is ook hoger dan in de omringende landen, geeft hij aan. Een gemiddelde afzetprijs over vorig jaar wil Eko Holland uit concurrentie-overwegingen niet prijsgeven. Maar de januari-prijs staat op 53 cent per liter, inclusief 4 cent wintermelktoeslag.
Grote betrokkenheid
Eko Holland is de enige zuivel(afzet)coöperatie die zich volledig richt op biologische melk. Daardoor is de wederzijdse betrokkenheid tussen coöperatie en leden groot. Op de afgelopen najaarsvergadering waren 135 van de 185 leden aanwezig, vertelt de voorzitter. „Wij zijn continu bezig met bio; boeren merken dat en ze voelen zich daarom bij ons thuis. Dat coöperatiegevoel is nog belangrijker dan de melkprijs”, zegt hij. Ook bestaande leveranciers van FrieslandCampina zijn welkom, zegt Cruijsen uitnodigend.
FrieslandCampina
In de stand van FrieslandCampina noemt Marten Paasman (coördinator bijzondere melkstromen van de zuivelcoöperatie) de biologische melk een procentueel klein, maar wel belangrijk segment. Vorig jaar heeft FrieslandCampina het merk Campina Biologisch gelanceerd. Voorheen stond de biomelk van FrieslandCampina in de schappen onder de merknaam Boerenlandmelk. „Maar daar stond geen 'Campina' op en het was ook niet duidelijk dat het biologische melk was”, geeft Paasman aan. „Consumenten associeerden Boerenlandmelk wel met ouderwets lekkere melk, maar niet met bio.”
Campina Biologisch
Met Campina Biologisch brengt FrieslandCampina haar biologische melk nu nadrukkelijker onder de aandacht. Middels een tv-campagne wordt er hard aan de weg getimmerd. De Boerenland-melk is volledig uit de schappen verdwenen, alleen de Boerenland-vla is nog te koop.
Hoe groot het biomelkvolume is, daar doet FrieslandCampina geen uitspraken over. Paasman kan wel vertellen dat de coöperatie zich met de afzet nu ook richt op Afrika en Zuid-West-Azië. „In Vietnam zijn we nu ook met onze biomelk op de markt; andere landen volgen.”
FrieslandCampina probeert de melkaanvoer en de afzet in balans te houden. Paasman: „We kijken naar 'pockets' in de markt waar we wat anders kunnen leveren dan andere spelers.”
223 miljoen kilo biologische melk in 2017
Uit CBS-cijfers blijkt dat Nederland in 2017 519 biologische melkveehouders telde, gezamelijk goed voor een melkplas van 223 miljoen kilo melk. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.