Zachte winter zorgt voor flinke groei vanggewas: ‘Tijdig onderwerken’
Volgens zaaizaadleverancier Limagrain kan een te massaal vanggewas negatieve gevolgen hebben voor de maïsteelt in 2019. „Een goed ontwikkeld vanggewas levert veel organische stof en nutriënten. Maar te laat inwerken leidt juist tot problemen. Bij een droog voorjaar kan een vochttekort ontstaan doordat het gewas een grote hoeveelheid vocht onttrekt. Ook kan een te laat ondergewerkt vanggewas van te voren al veel stikstof uit de grond halen.”
Beschikbaarheid stikstof te laat
De belangrijkste reden voor het vroeg onderwerken is echter de beschikbaarheid van stikstof die ontstaat na vertering. „Een vanggewas heeft enkele maanden nodig om te verteren”, geeft de zaaizaadleverancier aan. Pas daarna levert het stikstof. „Maïs vraagt vanaf kiemen tot de tweede helft van juli stikstof. Voor een optimale stikstofbenutting wil je dat het vanggewas tijdig omgezet is.”
Ook noemt Limagrain nog de extra kosten bij onderwerken. „Bij een massaal gewas is het verstandig om het eerst te vernietigen.”
Ervaring met mechanische alternatieven
Het vanggewas in maart doodspuiten is een optie om het tijdig te kunnen onderwerken. Maar gezien de maatschappelijk druk geeft het zaaizaadbedrijf de overweging mee om alvast ervaring op te doen met mechanische alternatieven. „Zorg dat je het gewas over de volledige oppervlakte doorsnijdt om hergroei te voorkomen en start op tijd. Bij goede omstandigheden al in februari.”