
Massale vanggewassen op tijd aanpakken

Op het vlak van organische stof en nutriënten is een goed ontwikkeld vanggewas natuurlijk mooi. Er kunnen echter negatieve nawerkingen zijn op de volgende maisteelt. Te laat inwerken van een massaal vanggewas kan leiden tot:
- Vochttekort bij de mais, door grote vochtonttrekking van het vanggewas
- Hoge stikstofonttrekking door vertering van het vanggewas in het begin van het maisseizoen
- Te laat vrijkomen van de stikstof uit het verterende vanggewas
- Hogere kosten voor het vernietigen / inwerken van het vanggewas.
Voor de groei-explosie
In het voorjaar zien we vaak telers die worden verrast door een enorme groei-explosie van het vanggewas. Het vanggewas heeft enkele maanden nodig om te verteren, terwijl mais vanaf het kiemen tot de 2e helft van juli stikstof vraagt. Werk het vanggewas daarom vanaf 1 februari zodra de grond geschikt is onder, liefst ruim voor 1 april.
Verkleinen en inwerken
Maak daarom nu alvast je planning voor het inwerken en verkleinen. Het gewas in maart doodspuiten is effectief, maar staat onder toenemende druk. Je zou daarom kunnen overwegen alvast ervaring op te doen met mechanische alternatieven. Zorg dat je het gewas over de volledige oppervlakte doorsnijdt om hergroei te voorkomen en start op tijd, bij goede omstandigheden al in februari.
Wil je meer tips of persoonlijk advies bij je maisteelt? Je vindt mijn contactgegevens hieronder. Kijk op www.ruwvoerforum.nl voor nog veel meer tips omtrent je ruwvoerteelt.