Uniek ‘koetoilet’ op voerbox beperkt ammoniakemissie
Hanskamp wilde een systeem ontwikkelen waarbij de urine niet op de vloer wordt gescheiden van de mest, maar al daarvoor. Het daarop ontwikkelde systeem maak gebruik van een natuurlijke zenuwreflex die een plasneiging bij de koe veroorzaakt. Zodra de koe in de krachtvoerbox staat, wordt het Cowtoilet op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt deze mee met de koe. De techniek zoekt de zenuw die de plasreflex triggert en raakt deze aan. Daarop gaat de koe urineren. De combinatie met de krachtvoerbox heeft volgens Hanskamp het voordeel dat de koeien het ‘toilet’ vrijwillig bezoeken.
Besparen op mestafzet, precisiebemesting en opwekken stroom
Naast de verwachte ammoniakreductie, ziet het bedrijf ook andere voordelen van het systeem. Door de lagere uitstoot van ammoniak zou een gezonder stalklimaat ontstaan. Ook biedt het volgens Hanskamp economische voordelen; het besparen op mestafzetkosten en mogelijk als een alternatief voor vaak dure emissie-reducerende vloeren. Daarnaast noemt het tech-bedrijf de inzet van zuivere urine bij precisiebemesting en de ontwikkelingen waarbij urine ingezet kan worden voor het opwekken van stroom of als bron voor waterstof.
Nog niet marktrijp
Het Cowtoilet heeft nog een weg te gaan voordat het in de markt kan worden gezet. Eigenaar Henk Hanskamp meldt dat ze in 2019 de techniek finetunen. „We kunnen nu ongeveer 10 liter urine per koe per dag opvangen en willen naar 15 liter. Hoe meer urine we kunnen opvangen, hoe hoger de reductie.” Hanskamp geeft aan dat er lijnen zijn met Stichting Milieukeur (SMK), die ook de emissiearme vloeren beoordeelt, maar dat er nog geen aanvraag is gedaan. „Als alles volgens plan verloopt gaan we daarmee medio 2020 aan de slag.”