Achterlaten maïsstro na MKS: Geen negatieve invloed op vanggewas
Melkveehouders oogsten steeds vaker maïskolvenschroot (MKS), aldus het proefbedrijf. Daarbij blijft veel meer restplant op het perceel achter dan bij de oogst van snijmaïs. Dit stro kan een positieve bijdrage leveren aan het organische stofgehalte van de bodem. Echter in theorie heeft het vanggewas minder ruimte om te ontwikkelen. Dit laatste was voor De Marke reden voor de veldproef.
Vier objecten werden in drie herhalingen aangelegd: maïsstro verwijderen in combinatie met onderzaai Italiaans raaigras, maïssstro achterlaten in combinatie onderzaai Italiaans raaigras, maïsstro onderploegen in combinatie met nazaai Italiaans raaigras en maïsstro onderploegen in combinatie met nazaai rogge.
Nazaai minder opbrengst, meer minerale stikstof in het voorjaar
De opbrengst van het vanggewas bij achterlaten stro in combinatie met onderzaai, leverde nauwelijks minder opbrengst (ruim 1.200 kilo drogestof per hectare) van het vanggewas ten opzichte van het weghalen van het stro (1.300 kilo drogestof per hectare). Het onderploegen en nazaai van het vanggewas leverde duidelijk minder opbrengst op: respectievelijk 600 kilo drogestof bij Italiaans raaigras en 300 kilo bij rogge.
In het najaar zijn de gemeten hoeveelheden minerale stikstof in de veldjes waar het maïsstro is achtergelaten, niet significant verschillend dan waar het maïsstro is verwijderd. Echter, in het voorjaar is er wel een significant verschil te zien bij de veldjes met nazaai van het vanggewas. Deze objecten leverden meer minerale stikstof.
MKS bij continuteelt maïs
Bij het achterlaten van het maïsstro op het perceel, wordt er 1.080 kilo effectieve organische stof (EOS) per hectare extra aan de bodem toegevoegd. Volgens de onderzoekers past MKS daarom goed op percelen waar continue maïs wordt geteeld.
De Marke wil de proef graag een aantal jaren herhalen om de effecten van de verschillende weersinvloeden op de resultaten te kunnen bepalen.