'Boeren moeten een professionele PR eisen voor de sector'
Oud EU-landbouwcommissaris Fischler waarschuwt boeren voor eco-lobby
Fischler sprak tijdens een bijeenkomst van voornamelijk varkenshouders uit Noordrijn-Westfalen, op de Heinsberger Schweinetag & Forum. Hij refereerde tijdens zijn inleiding aan het naar ‘onze’ Cees Veerman genoemd rapport. Hierin formuleerde zijn groep negen doelen voor herziening van de landbouw in de EU. Volgens Frans Fischler heeft zijn opvolger Phil Hogan weinig van de zijns inziens goede voorstellen van de Veerman-groep op de agenda gezet: „In elk geval zijn de ideeën en adviezen uit dit rapport flink verwaterd.” Circa 40 procent van de voorstellen die in de EU aan de orde komen, zijn volgens de oud-EU-commissaris klimaat georiënteerd. „Dat betekent dat ook in de landbouw elke maatregel beoordeeld gaat worden op de invloed op het klimaat." Daarbij doelde de oud-EU-landbouwcommissaris heel duidelijk op emissies van CO2, methaan, fijnstof, NOx en N2O: „Het gaat bij stemmingen niet om de achterliggende wetenschap, maar vooral om de emotie.”
Tegen vooroordelen
Naar Fischlers mening moet niet de emotie in de politiek het toekomstig landbouwbeleid bepalen maar de feiten: „Daarbij hebben we te maken met een ijzersterke eco-lobby.” Fischler riep dan ook de Duitse boeren op om te reageren op signalen uit de samenleving in plaats van te ageren. „Jullie nemen te weinig initiatieven”, oordeelde hij. „Organiseer de public relations voor de landbouw. Andere sectoren doen dat ook en zij pakken dit professioneel op. Er leven veel vooroordelen in de maatschappij. De sector moet laten zien hoe het nu werkt met onze nieuwe productiemethoden en teelten. Reageren op signalen uit de maatschappij moet niet komen vanuit een defensieve houding. We moeten debatten gaan winnen op basis van feiten over de voors en tegens in de huidige landbouw.” Boeren moeten het ontbreken van een goede, gestructureerde en professionele PR voor de Duitse landbouw meer aankaarten ‘bij alle raderen in de sector’, om het belang hiervan te onderstrepen, aldus Fischler.
Positieverbetering boeren
Het EU-rapport waaraan Fischler refereerde, werd geschreven door de Agricultural Markets Task Force onder voorzitterschap van akkerbouwer, oud-minister van Landbouw en hoogleraar Cees Veerman. Dit rapport, gericht op de verbetering van de positie van de boer in de voedselketen, werd in november 2016 afgerond. Veerman stelde naast negen andere doelen in zijn rapport ook voor om de prijsvorming in de keten beter in kaart te brengen en te openbaren. Dat kan door verplichte prijsregistratie, zoals dat ook in de Verenigde Staten gebeurt. „Kennis over prijsvorming maakt de boer als marktpartij minder kwetsbaar voor machtige afnemers", aldus het EU-rapport.