GD breidt abonnement tankmelkonderzoek uit met Mortellaro
Tot nu toe werden in dit abonnement alleen de gehalten zink, biotine en mangaan gemeten. Die stoffen spelen een belangrijke rol in de klauwgezondheid. Klauwgezondheid Tankmelk is nu uitgebreid met een test die aantoont hoeveel antistoffen tegen Mortellaro aanwezig zijn in de melkveestapel.
Mortellaro vaak onderschat
GD heeft in 2016 een onderzoek gedaan op 39 melkveebedrijven. De veehouders werd gevraagd om een schatting te maken van het aantal koeien met Mortellaro, terwijl dezelfde koeien ook werden gescoord door een klauwverzorger op moment van koppelbekappen. Meer dan de helft van de ondervraagde veehouders (58 procent) onderschatte het percentage koeien met Mortellaro. De overige veehouders overschatte dit juist. 'Zonder het echt te meten blijft het moeilijk om alleen op basis van visuele kenmerken een inschatting te maken van het aantal dieren met Mortellaro', aldus GD.
Uit in 2017-2018 door GD uitgevoerd onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van Mortellaro in het koppel een verhoging geeft van het percentage antistoffen tegen de verwekker, de Treponema-bacterie. Ook bleek dat het percentage antistoffen onder andere afhankelijk is van het stadium van de aandoening. Bij koeien met heel acute Mortellaro is het percentage antistoffen hoger dan bij dieren met chronische Mortellaro.
Mortellaro meest vervelend
Klauwaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van kreupelheid bij rundvee en 78 procent van de veehouders ervaart Mortellaro als de meest vervelende klauwaandoening, zo blijkt uit GD-onderzoek uit 2017. De reden hiervoor is dat het besmettelijk is en lastig te bestrijden. Mortellaro keert vaak terug en geeft extra werk. Ook is deze aandoening erg pijnlijk voor de koe. Een ontsteking vergt energie, koeien vreten minder en daardoor heeft het ook effect op de melkproductie.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: GD