Fosfaatrechten toegekend aan bouwland, grasland en natuurterrein

Volgens auteur Geesje Rotgers is het ministerie van Landbouw de weg kwijt bij het uitdelen van de fosfaatrechten aan melkveebedrijven. 'Aanvankelijk belandden de rechten ook bij vleesveehouders, later werden deze weer deels ingetrokken omdat deze dieren niet onder de definitie van melkvee vielen. Nu blijkt dat er ook rechten zijn uitgedeeld per hectare grasland, en zelfs bouwland en natuurterrein. Of een hectare grond wel onder de definitie van melkvee valt, valt te betwijfelen', stelt ze.
Beschikking
V-focus baseert zich op een door de RVO afgegeven beschikking, die het vakblad in handen heeft. De beschikking is gericht aan een bedrijf waarop geen dieren aanwezig zijn. Daarin staat dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 120 fosfaatrechten beschikbaar stelt per hectare fosfaatarme bodem; voor fosfaatrijk bouwland zijn 50 fosfaatrechten per hectare te verkrijgen. Ook voor natuurterrein worden fosfaatrechten beschikbaar gesteld; afhankelijk van de inrichting 20 tot 70 kilo per hectare.
Het aantal fosfaatrechten dat is afgegeven, is even groot als de fosfaatplaatsingsruimte op die grond. Wat de wettelijke grondslag is van de toewijzing van fosfaatrechten per hectare wordt niet duidelijk, schrijft Rotgers. 'Verwezen wordt naar de Europese Staatssteunbeschikking, maar die vermeldt alleen een toekenning op basis van het aantal dieren. Voor de grondgebonden fosfaatrechten is 15 mei 2015 de peildatum. Hoeveel fosfaatrechten zijn toegekend aan natuurterreinen, bouwland en grasland, is niet bekend.'
Het ministerie van LNV ontkent dat er fosfaatrechten zijn toegekend voor hectares grasland, bouwland en natuurterrein. 'Dat is onjuist. Er bestaat geen regelgeving op basis waarvan het ministerie van LNV kan besluiten om fosfaatrechten toe te kennen aan bouwland of natuurterrein.' Niettemin heeft het vakblad die beschikking in handen. 'Het staat er zwart op wit', aldus Rotgers.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: V-focus