Sorghum, geen sores met vanggewas
Elke optie heeft zijn voor- en nadelen wat ook blijkt uit de verdeeldheid onder de melkveehouders tot het kiezen van de optie die het beste past bij zijn of haar bedrijf.
Deze problemen ervaart familie Maas in het Limburgse Afferden ook. Familie Maas heeft zowel klei als zandgrond waar normaal gesproken mais op verbouwd wordt. Nu overweegt Maas om op hun zandpercelen komend jaar sorghum te gaan verbouwen.
Ten eerste bestaat de kans dat we volgend jaar met een neerslagtekort starten door de droogte van afgelopen jaar. “Doordat sorghum met minder vocht uit de voeten kan lijkt dit ons een juiste keuze”, aldus Luuk Maas die tevens werkzaam is als productmanager bij DSV zaden.
Bijkomend voordeel is dat we op dit perceel dan ook niet te maken hebben met het verplicht zaaien van een vanggewas voor een bepaalde periode. Natuurlijk gaan we wel een vanggewas na de sorghum zaaien aangezien we de restmineralen graag willen opvangen en gebruiken in het volgende jaar. Maar het niet vast zitten aan een verplichte datum geeft ons meer vrijheid en aanpassingskracht rondom de oogst. Je kunt het weer en het ideale inzaaimoment namelijk niet van te voren plannen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sorghum gedurende het seizoen langer stikstof op blijft nemen waardoor veel minder stikstof uitspoelt dan bij mais.
“Vanuit de veredeling bij DSV zie ik ook dat de opbrengst en voederwaarde van sorghum veelbelovend is. Ik krijg ook feedback van veehouders waar de koeien het goed doen met sorghum in het rantsoen. Ons bouwplan met mais een keer doorbreken met een nieuw gewas als sorghum lijkt mij ook positief”.
Tekst: DSV Zaden