Terugblik: Topmelkers | ‘Melk drinken rascisme’| Eigendomsrecht fosfaatrechten

5. Bleker woest op Schouten: "Ze jaagt fokkalveren het slachthuis in"
Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland reageerde in oktober ontstemd over het voornemen van minister Schouten om het transport van fokvaarzen te beperken. „Daarmee slaat ze de plank volledig mis”, reageerde de oud-staatssecretaris. „In plaats van dat die dieren een lange loopbaan krijgen bij buitenlandse melkveebedrijven, hangen ze binnen acht maanden aan de slachthaak.“
4. Boeren verwisselen propyleen per ongeluk voor formaline
De GD Veekijker deed afgelopen herfst melding van twee gevallen van veehouders die verse koeien per ongeluk hadden behandeld met formaline in plaats van propyleenglycol. Beide producten zaten in blauwe jerrycans, waardoor de veehouders zich hadden vergist. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben. Deze runderen hebben het in ieder geval niet overleefd.
3. Fosfaatrechten zijn van veehouder en niet van verpachter
Fosfaatrechten behoren toe aan de melkveehouder en niet aan de grondeigenaar/verpachter. In een brief van 17 oktober 2018 onderstreepte LNV-minister Schouten dat de fosfaatrechten rusten op een melkveebedrijf en niet gekoppeld zijn aan grond.
2. Peta: Melk drinken is racisme
Dierenrechtenorganisatie PETA beweerde met een boodschap via Twitter dat koemelk drinken een symbool is van ‘de blanke overheersing’. Daarbij verwijst zij naar een verhaal waarin zou worden gezegd dat ‘koemelk de perfecte drank is bij uitstek voor alle blanke overheersers’. Extreemrechtse personen zouden een glas melk gebruiken als symbool.
1. Mts Van der Mark-Harmsma nieuwe topmelkers van Nederland
Een bericht over de nieuwe topmelker van Nederland bleek dit jaar wel erg populair. De prestatie die maatschap Van der Mark-Harmsma uit Veenwouden (FR) realiseerde, loog er dan ook niet om. Het afgelopen boekjaar behaalden zij een gemiddelde productie van 14.865 kilo per koe, goed voor een EJR van 3.229 euro.