‘Vegetariërs hebben veel eerder vitamine B12-tekort’
De universiteit adviseert vooral zwangere vrouwen (en kinderen) om een vitamine B12-suplement te gebruiken. Dierlijke producten zijn namelijk de enige bron van vitamine B12. Ook bij alleen het gebruik van zuivelproducten en/of eieren, wordt extra vitamine B12 aangeraden. Het instituut waarschuwt dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel.
Gevoelig voor vitamine B12-tekort
Omdat vooral zwangere vrouwen (en kinderen) gevoelig zijn voor een vitamine B12-tekort, deed de universiteit onderzoek bij 1.266 zwangeren. Uit de resultaten bleek dat de vitamine B12-voorziening in het bloed beter was en het tekort op vitamine B12 afnam, naarmate een deelnemer meer vlees, vis en melkproducten consumeerde.
Aanleiding voor het onderzoek is de steeds grotere wordende lobby om minder vlees te eten. De Maastrichtse universiteit spreekt zich niet over deze discussie uit, maar wil wel de gevolgen onderzoeken. Daarom pleit het instituut voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding op de vitamine B12-voorziening.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Universiteit Maastricht