Boer moet bijmengen water bij sleepvoet aannemelijk maken
Met ingang van 1 januari wordt het gebruik van de sleepvoet op grasland op klei en veen verboden, vanwege de hoge ammoniakemissie bij het aanwenden van drijfmest (of zuiveringsslib) in strookjes tussen het gras op de grond.
Er zijn twee alternatieve methoden toegestaan. De eerste is de pulse-trackbemester, die drijfmest in kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond brengt. Het tweede systeem is de sleepvoet waarbij een deel water wordt toegevoegd op twee delen mest, waardoor de ammoniakemissie voldoende wordt gereduceerd.
Maar de digitale apparatuur om die watertoevoeging te monitoren en te borgen, is voor 1 januari nog niet klaar, en ook niet voor het nieuwe bemestingsseizoen. De technische borgingsvereisten moeten nog worden opgesteld en daarna nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Vervolgens moeten de sleepvoeten nog worden voorzien van die apparatuur.
Verscherpte handhavingsstrategie
Daarnaast wil de minister dat per 1 januari 2021 álle mestaanwendingsapparatuur is voorzien van digitale apparatuur voor verantwoording en monitoring, in het kader van de Verscherpte Handhavingsstrategie Mest. Het is handig als de eisen aan de controleapparatuur voor het emissiearm aanwenden van met water verdunde mest aansluiten aan de eisen die voor alle bemestingsapparatuur gaan gelden. Schouten gaat die nieuwe eisen komend jaar formuleren.
Totdat dat allemaal voor elkaar is, zal een boer bij controle aannemelijk moeten maken dat hij bij de aanwending van drijfmest op grasland op klei of veen een derde water heeft toegevoegd, zo laat de minister weten.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Ministerie van LNV